Reklama

Reklama

Tort Napoleon

To ciasto wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 3 szkl. mąka
  • 200 ml wody
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 150 g masła schłodzonego

Składniki - krem

  • 1 słoik masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 800 ml mleka
  • 160 g cukru trzcinowego
  • budyń śmietankowy
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy ok. 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 200 st. na ok. 5 minut w temp 200st. W międzyczasie rozwałkować kolejne.

Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka a następnie dodać mąkę i budyń, wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Reklama

Masło utrzeć na puch, miksować cały czas dodając partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę, potem delikatnie wymieszać łyżką.

Na paterze wyłożyć pierwszy blat, posmarować kremem (2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Po ułożeniu wszystkich blatów tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach można wyrównać brzegi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje