Tort Napoleon
To ciasto wprost rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy ok. 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 200 st. na ok. 5 minut w temp 200st. W międzyczasie rozwałkować kolejne.
Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka a następnie dodać mąkę i budyń, wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło utrzeć na puch, miksować cały czas dodając partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę, potem delikatnie wymieszać łyżką.
Na paterze wyłożyć pierwszy blat, posmarować kremem (2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Po ułożeniu wszystkich blatów tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach można wyrównać brzegi.