Tort orzechowy z bitą śmietaną i kremem kawowym - Maria
na ciasto tortowe: 8 żółtek, 25 dkg cukru, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, piana ubita z 8 białek; na krem kawowy: 20 dkg masła, 3 jaja, 15 dkg cukru pudru, 50 ml brandy, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy; na bitą smietanę: 200 ml smietanki 36%, 30g cukru
Wykonanie:
Ciasto
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać mielone orzechy włoskie, a na koniec ubitą z białek pianę, delikatnie mieszając. Całość wlać do okrągłej, dużej tortownicy i piec okolo 45 minut w temp. 180-200` C.
Krem kawowy
Jajka ubić z cukrem na parze (wstawić mniejszy garnek w większy wypełniony wrzącą wodą). Gdy masa będzie już puszysta - ostudzić. Utrzeć mikserem masło, dadać ubitą, wystudzoną masę, a następnie dodać kawę rozpuszczoną w brandy***. Całość wymieszać dobrze mikserem, żeby połączyły się wszystkie składniki.
*** zamiast kawy z brandy można do masy dodać 3 łyżki ciemnego kakao - wówczas otrzymamy pyszny tort czekoladowy.
Bita śmietana
Ubić śmietankę stopniowo dodając cukier.
Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia ciasta. W czasie kiedy się piecze można przygotować krem kawowy (lub czekoladowy), oraz ubić śmietankę. Po wystudzeniu ciasta należy rozciąć je w dwóch miejscach, aby powstaly 3 krążki. Najniższy krążek smarujemy 2/3 kremu kawowego i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Na środkowym krążku rozprowadzamy ubitą śmietanę i przykrywamy całość ostatnim, górnym krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą 1/3 kremu kawowego i dekorujemy resztą bitej śmietany, pokruszonymi kawałkami czekolady, orzechami, owocami kandyzowanymi.
Tort przechowujemy w lodówce.
Nawet kilka dni po świętach jest pyszny, choć nie sadzę, aby przez tyle czasu nie został zjedzony!!!
Życzę Państwu smacznego!!!!!!!