Tort przepisu Wachowicz podbije serca gości. Prostszy niż myślisz
Przed wami rodzinne spotkanie, a może na niedzielę zapowiedzieli się znajomi? Jeśli szukacie pomysłu na domowy wypiek, który zachwyci gości, mamy coś specjalnego. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" pokazała, jak zrobić prosty, ale niezwykle efektowny i przepyszny tort makowy. Palce lizać!
A zatem, jak przygotować ten przepyszny tort? Zobaczcie, jak mistrzyni wypieków robi to krok po kroku.
Tort makowy Ewy Wachowicz - składniki
- 300 g maku
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- szczypta soli
KREM WANILIOWY
- 300 ml śmietanki kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 laska - wanilii
- brzoskwinie z puszki
PONCZ
- herbata z rumem
- sok z cytryny
ZDOBIENIE
- czekolada gorzka
- brzoskwinie z puszki
Tort makowy Ewy Wachowicz - przygotowanie
- Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.
- Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia.
- Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Zrobić krem waniliowy:
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną.
- Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.
Złożyć tort:
- Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem.
- Kremem pokryć też wierzch ciasta.
- Udekorować czekoladą startą na tarce.
- Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.