Tort przepisu Wachowicz podbije serca gości. Prostszy niż myślisz

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe
„Ewa gotuje”: Tort makowy z brzoskwiniamiPolsatPolsat

Tort makowy Ewy Wachowicz - składniki

  • 300 g maku
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 laska - wanilii
  • brzoskwinie z puszki
  • herbata z rumem
  • sok z cytryny
  • czekolada gorzka
  • brzoskwinie z puszki

Tort makowy Ewy Wachowicz - przygotowanie

  1. Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach. 
  2. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować. 
  3. Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką. 
  4. Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. 
  5. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C. 
  1. Śmietankę ubić na sztywno. 
  2. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. 
  3. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać. 
  1. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. 
  2. Kremem pokryć też wierzch ciasta. 
  3. Udekorować czekoladą startą na tarce. 
  4. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.