Tort "Skrzydła anioła"
Idealny na przyjęcia komunijne.
Składniki:
- 125 g masła
- Sól
- 275 g cukru
- 3 jajka
- 125 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki + 600 g śmietany
- Słoik (720 ml wiśni
- 35 g maki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 500 g twarogu
- 500 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka złotych i srebrnych perełek
Przygotowanie:
Masło, sól i 100 g cukru utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z 3 łyżkami śmietany. Ciasto umieścić w okrągłej formie, wyrównać i piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić, uwolnić z formy, przeciąć w poprzek tak, aby powstały dwa blaty ciasta.
5 łyżek soku spod wiśni zmieszać z 50 g cukru i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować dodać przygotowany roztwór i gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Wmieszać wiśnie. Kisiel przestudzić i rozsmarować na blacie ciasta, odstawić, aby ostygło. Twaróg, mascarpone i 125 g cukru wymieszać i nałożyć na wiśnie. Przykryć drugim blatem ciasta lekko docisnąć. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Z białej czekolady ściąć wiórki. 600 g śmietany ubić, dosypując 3 opakowania cukru waniliowego. Tort przeciąć na pół, obie części rozsunąć, aby utworzyły "skrzydła". Dekorować bitą śmietaną, wiórkami białej czekolady, cukrem pudrem i cukrowymi perełkami.