Tort śmietanowy z borówką
Sernik na zimno z bitą śmietaną na cieście ucieranym.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 270 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g masła
- 12 płatów żelatyny
- Słoik borówki brusznicy
- 2 cytryny
- 500 g chudego twarożku
- 500 g śmietany kremówki
- Cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 70 g cukru, cukier waniliowy i masło w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 24 cm. Umieść w posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka formie. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C przez ok 15 minut. Odstawić na 5-10 minut I uwolnić z formy.
Pozostałe ciasto rozwałkować i upiec w taki sam sposób, z tym, że jeszcze gorące pokroić na 12 kawałków.
Spód tortu umieścić w pierścieniu.
W osobnych naczyniach namoczyć w zimnej wodzie 4 i 8 płatów żelatyny. 4 płaty odcisnąć roztopić i zmieszać z borówką brusznicą. Rozprowadzić na cieście i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Z cytryny wycisnąć sok. Twarożek, 200 g cukru i połową soku z cytryny dobrze wymieszać. 8 Płatów żelatyny odcisnąć roztopić, zmieszać z pozostałym sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową i odstawić na 5-10 minut. Śmietanę ubić i wmieszać, kiedy masa zacznie tężeć. Nałożyć jako kolejną warstwę. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki ciasta i oprószyć cukrem pudrem.