Reklama

Reklama

Tort szwarcwaldzki

Robi wrażenie!

Składniki:

  • po 8 dag gorzkiej czekolady i masła
  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik kompotu z wiśni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • po 4 łyżki wiśniówki i naparu z herbaty
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 700 ml śmietany kremówki
  • starta czekolada i konfitura

Przygotowanie:

1. Czekoladę stop. Masło utrzyj z 8 dag cukru. Dodaj czekoladę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej. Wsyp mąkę pszenną i proszek. Białka ubij z 10 dag cukru, domieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 40 minut w 175°C. Rozetnij na 3 blaty.

Reklama

2. Wiśnie osącz. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zalewy. Resztę zalewy zagotuj, zagęść mąką ziemniaczaną. Włóż wiśnie, wymieszaj i schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i resztą cukru. Blaty skrop wiśniówką z herbatą. Przełóż masą wiśniową i bitą śmietaną.

3. Śmietaną posmaruj też bok i wierzch ciasta. Obsyp wiórkami czekolady. Udekoruj konfiturą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje