Tort szwarcwaldzki
Robi wrażenie!
Składniki:
- po 8 dag gorzkiej czekolady i masła
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik kompotu z wiśni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- po 4 łyżki wiśniówki i naparu z herbaty
- 1 op. cukru waniliowego
- 700 ml śmietany kremówki
- starta czekolada i konfitura
Przygotowanie:
1. Czekoladę stop. Masło utrzyj z 8 dag cukru. Dodaj czekoladę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej. Wsyp mąkę pszenną i proszek. Białka ubij z 10 dag cukru, domieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 40 minut w 175°C. Rozetnij na 3 blaty.
2. Wiśnie osącz. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zalewy. Resztę zalewy zagotuj, zagęść mąką ziemniaczaną. Włóż wiśnie, wymieszaj i schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i resztą cukru. Blaty skrop wiśniówką z herbatą. Przełóż masą wiśniową i bitą śmietaną.
3. Śmietaną posmaruj też bok i wierzch ciasta. Obsyp wiórkami czekolady. Udekoruj konfiturą.