Tort truskawkowy
Nadesłał Piotr.
Składniki:
Ciasto: 1) niepełna szklanka mąki pszennej, 2) około 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej, 3) niepełna szklanka cukru pudru, 4) 3,5 płaskich łyżek cukru kryształu, 5) 4 jajka, 6) 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 7) 5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny), 8) 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego
Przygotowanie:
1) Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, żółtka ucieramy z cukrem kryształem. Łączymy powyższe składniki i dodajemy zapach oraz sok z cytryny i miksujemy. 2) Ubijamy pianę z ochłodzonych białek i delikatnie mieszamy z ciastem. 3) Wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC. Poncz: Bierzemy szklankę wrzącej wody zaparzamy w niej czarną herbatę Express dodajemy 7,5 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli esencji waniliowej i 1 czubatą łyżkę spirytusu. Krem truskawkowy do tortu. 1) 3 torebki kremu waniliowego do tortu dr. „Oetkera” 2) 2,5 szklanki musu truskawkowego, 3) 1,5 łyżki soku z cytryny, 4) 1 i 1/2 kostki masła twardego (300 g), 5) niepełna szklanka cukru pudru, 6) 2,5 łyżki spirytusu Przygotowanie: 1) Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. 2) miksujemy około 3/4 kg truskawek (2,5 szklanki musu), a resztę truskawek odkładamy do dekoracji. 3) „Krem waniliowy dr. Oetkera” rozprowadzamy w musie truskawkowym, dodajemy sok z cytryny, spirytus i miksujemy, masło twarde ucieramy z cukrem pudrem, oba kremy łączymy. 4) Schładzamy krem 4 godziny. 5) Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty i na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem(około 8 czubatych łyżek). 6) Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady białej, a „koronę” tortu różyczkami z kremu przy pomocy szprycy. 7) Na różyczkach układamy truskawki. 8) Do dekoracji tortu można też wykorzystać „Krem śmietankowy dr. Oetkera” w torebkach lub krem z bitej śmietany.