Tort truskawkowy

Nadesłał Piotr.

Składniki:

Ciasto:
1) niepełna szklanka mąki pszennej,
2) około 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
3) niepełna szklanka cukru pudru,
4) 3,5 płaskich łyżek cukru kryształu,
5) 4 jajka,
6) 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia,
7) 5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny),
8) 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

1) Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, żółtka ucieramy z cukrem kryształem. Łączymy powyższe składniki i dodajemy zapach oraz sok z cytryny i miksujemy.
2) Ubijamy pianę z ochłodzonych białek i delikatnie mieszamy z ciastem.
3) Wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC.
Poncz:
Bierzemy szklankę wrzącej wody zaparzamy w niej czarną herbatę Express dodajemy 7,5 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli esencji waniliowej i 1 czubatą łyżkę spirytusu. Krem truskawkowy do tortu.
1) 3 torebki kremu waniliowego do tortu dr. „Oetkera”
2) 2,5 szklanki musu truskawkowego,
3) 1,5 łyżki soku z cytryny,
4) 1 i 1/2 kostki masła twardego (300 g),
5) niepełna szklanka cukru pudru,
6) 2,5 łyżki spirytusu
Przygotowanie:
1) Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
2) miksujemy około 3/4 kg truskawek (2,5 szklanki musu), a resztę truskawek odkładamy do dekoracji.
3) „Krem waniliowy dr. Oetkera” rozprowadzamy w musie truskawkowym, dodajemy sok z cytryny, spirytus i miksujemy, masło twarde ucieramy z cukrem pudrem, oba kremy łączymy.
4) Schładzamy krem 4 godziny.
5) Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty i na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem(około 8 czubatych łyżek).
6) Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady białej, a „koronę” tortu różyczkami z kremu przy pomocy szprycy.
7) Na różyczkach układamy truskawki.
8) Do dekoracji tortu można też wykorzystać „Krem śmietankowy dr. Oetkera” w torebkach lub krem z bitej śmietany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas