Reklama

Tort z masłem orzechowym

Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 15 dag masła
  • 2 tabl. gorzkiej czekolady
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 10 dag masła
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 45 dag masła orzechowego

Składniki - polewa

  • 1 i 1/2 mlecznej czekolady
  • 5 dag masła
  • 20 dag ulubionych pralinek
  • 2/3 szklanki whisky, ponczu lub rumu do nasączenia blatów

Sposób przygotowania

1. Czekoladę, masło, cukier i kakao podgrzej, aż się rozpuszczą. Przestudź. Dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Razem z maślanką wlej do masy czekoladowej. Wymieszaj szpatułką. Przelej do tortownicy (21 cm), piecz w temp. 180°C przez 50 min. Wystudź i przekrój na 2 blaty. 

2. Składniki na krem zmiksuj na gładko. Blaty nasącz, przełóż kremem. Czekoladę rozpuść z masłem, ciepłą wylej na ciasto. Dekoruj pralinkami. 

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

Reklama

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy