Tort z masłem orzechowym
Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki
- 15 dag masła
- 2 tabl. gorzkiej czekolady
- 2/3 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem
- 10 dag masła
- 25 dag serka mascarpone
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 45 dag masła orzechowego
- polewa
- 1 i 1/2 mlecznej czekolady
- 5 dag masła
- 20 dag ulubionych pralinek
- 2/3 szklanki whisky, ponczu lub rumu do nasączenia blatów
Sposób przygotowania
1. Czekoladę, masło, cukier i kakao podgrzej, aż się rozpuszczą. Przestudź. Dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Razem z maślanką wlej do masy czekoladowej. Wymieszaj szpatułką. Przelej do tortownicy (21 cm), piecz w temp. 180°C przez 50 min. Wystudź i przekrój na 2 blaty. 2. Składniki na krem zmiksuj na gładko. Blaty nasącz, przełóż kremem. Czekoladę rozpuść z masłem, ciepłą wylej na ciasto. Dekoruj pralinkami. ***#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>