Tort z wiśniami
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując 10 dag cukru oraz cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna, kolejno dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej.Wymieszaj. Tortownicę(o śr. 18 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 30 minut. Biszkopt wystudź,rozetnij na 3 blaty.Śmietanę ubij z zagęstnikiem oraz resztą cukru.Blaty biszkoptowe przełóż połową konfitury wiśniowej i 2/3 bitej śmietany.Torcik schładzaj 2 godziny w lodówce.
2. Polewa: pozostałą konfiturę podgrzej, wymieszaj z cukrem żelującymi wiśniówką. Polewę rozsmaruj na torcie. Bok ciasta udekoruj falami z reszty bitej śmietany. Na wierzchu ułóż cukrowe i czekoladowe ozdoby.