Tort ziemniaczany
Wyszukany sposób na zwykłe ziemniaki.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- Sól
- Pół pęczka majeranku
- 50 g parmezanu
- Skórka starta z jednej cytryny
- 80 g mielonych migdałów
- 4 jajka
- 70 g masła
- Pieprz
- 200 g szynki szwarcwaldzkiej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i odparować. Z majeranku oberwać listki , ser zetrzeć. Ziemniaki ubić, dodać skórkę z cytryny, majeranek, parmezan, mielone migdały i jajka. Dodać jeszcze 50 g stopionego masła i wymieszać wszystko na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Szynkę ułożyć w formie tak, by wystawała poza brzeg. Nałożyć masę ziemniaczaną i docisnąć do niej wystające części plastrów szynki. Na wierzchu ułożyć 20 g masła w płatkach i posypać płatkami migdałowymi. Można dekorować majerankiem. Piec 35-40 minut w 40 stopniach.