Tort ziemniaczany

Wyszukany sposób na zwykłe ziemniaki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • Sól
  • Pół pęczka majeranku
  • 50 g parmezanu
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 80 g mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 70 g masła
  • Pieprz
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i odparować. Z majeranku oberwać listki , ser zetrzeć. Ziemniaki ubić, dodać skórkę z cytryny, majeranek, parmezan, mielone migdały i jajka. Dodać jeszcze 50 g stopionego masła i wymieszać wszystko na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Szynkę ułożyć w formie tak, by wystawała poza brzeg. Nałożyć masę ziemniaczaną i docisnąć do niej wystające części plastrów szynki. Na wierzchu ułożyć 20 g masła w płatkach i posypać płatkami migdałowymi. Można dekorować majerankiem. Piec 35-40 minut w 40 stopniach.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas