Tortilla

Twój domowy przepis na fast food.

Twoja domowa tortilla za każdym razem może smakowć inaczej
Twoja domowa tortilla za każdym razem może smakowć inaczej123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki gorącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • garść świeżego szczypiorku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z solą, wlej gorącą wodę, dodaj olej, wymieszaj. Zagnieć ciasto, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut.

2. Ciasto podziel na 4 części, każdą uformuj w kulkę, spłaszcz, rozwałkuj na placek trochę większy niż dno patelni. Smaż na suchej patelni po minucie z obu stron.

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone paprykę, czosnek, cebulę, podsmaż. Dodaj mięso, dopraw.

4. Smaż 15 minut, dodaj kukurydzę. Farsz zawijaj w placki.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas