Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Składniki:
- 8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
- 1 łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen)
- 2 placki tortilli (np. marki Sandra)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 6 pieczarek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku garść posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania: Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Smacznego!