Reklama

Reklama

Tortilla ze szczypiorkiem

Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 ziemniaki
  • 6 jajek
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 15 dag żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule dymki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie. Pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj ziemniaki, zrumień.

2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, śmietanę, ser starty na tarce o dużych oczkach, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Przypraw do smaku, wymieszaj.

3. Na podsmażoną cebulę i ziemniaki wylej masę jajeczną, smaż, aż się zetnie. Zsuń na talerz, przewróć na drugą stronę, smaż kilka minut, aż się zarumieni. Gotową tortillę podziel na porcje, dekoruj natką pietruszki. Możesz ją podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Czas przygotowania: ok. 40 minut


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje