Tortilla ze szczypiorkiem

Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie.

Toritilla ze szczypiorkiem
Toritilla ze szczypiorkiem Picsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 4 ziemniaki
  • 6 jajek
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 15 dag żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule dymki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie. Pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj ziemniaki, zrumień.

2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, śmietanę, ser starty na tarce o dużych oczkach, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Przypraw do smaku, wymieszaj.

3. Na podsmażoną cebulę i ziemniaki wylej masę jajeczną, smaż, aż się zetnie. Zsuń na talerz, przewróć na drugą stronę, smaż kilka minut, aż się zarumieni. Gotową tortillę podziel na porcje, dekoruj natką pietruszki. Możesz ją podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Jak dokładnie obrać pomidora? TV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas