Tortowa fantazja
Deser na wyjątkową okazję.

Składniki
- biszkopt
- szklanka mąki pszennej
- ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- sól
- niepełna szklanka drobnego cukru
- krem
- 500 ml śmietany kremówki
- opakowanie śmietan fix
- laska wanilii
- opakowanie serka ricotta
- Dodatki: kiść jasnych winogron
- dodatki
- kiść ciemnych winogron
- łyżeczka aromatu waniliowego
- pół szklanki siekanych włoskich i laskowych orzechów
Sposób przygotowania
1. Mąki przesiej. Białka oddziel od żółtek. Białka z solą ubij na sztywną pianę, dodawaj partiami cukier i żółtka. Miksując, wsypuj mąkę. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem tortownicy i piecz 35 minut w temp. 180 st. C. 2. Owoce umyj i osusz. Aromat wlej do szklanki z ciepłą wodą. Śmietanę ubij ze śmietan fixem i ziarenkami z wnętrza laski wanilii. Pod koniec ubijania dodaj ser. Całość miksuj jeszcze chwilę. Biszkopt podziel na blaty, nasącz wodą z wanilią. Przekładaj blaty kremem z winogronami. Wierzch pokryj pozostałym kremem. Ciasto dekoruj owocami i orzechami.