​Tosty francuskie

Smażone grube i spore kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, wiejskiego. Obtoczone w masie jajecznej. Lecz nie tym razem. Jajka pozostawmy innym. Przygotujemy wersję roślinną. Padnie pytanie: "W czym zatem obtoczyć pieczywo?". Rozwiązanie znajduje się w przepisie- pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

​Tosty francuskie
​Tosty francuskieWydawnictwo Znak
​Tosty francuskie
​Tosty francuskieWydawnictwo Znak

Ilość: 3-4 kromki, 20 minut przygotowania

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz chleba, dokładnie zmiksować.

W powstałej masie obtaczać kromki i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z ulubionym dżemem i świeżymi owocami.

Pyszności z roślin, Paweł Ochman
Pyszności z roślin, Paweł OchmanWydawnictwo Znak

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas