Tradycyjna szarlotka z 1938 roku. Prosty przepis bez zbędnych dodatków

Powoli nadchodzi jesień, a wraz z nią czas, kiedy kuchnia wypełnia się zapachem pieczonych jabłek, cynamonu i domowego ciasta. Wśród wielu kulinarnych propozycji na tę porę roku, tradycyjna szarlotka zajmuje szczególne miejsce. Dla tych, którzy tęsknią za prostotą i klasyką, przepis na szarlotkę z 1938 roku może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Przedwojenny przepis na szarlotkę podbija serca internautów
Przedwojenny przepis na szarlotkę podbija serca internautów 123RF/PICSEL

Klasyka z przedwojennej kuchni. Prosty przepis na tradycyjną szarlotkę

Współczesne książki kucharskie i blogi kulinarne często oferują przepisy pełne nowoczesnych rozwiązań i nietypowych składników. Choć eksperymentowanie w kuchni może być ekscytujące, czasami warto sięgnąć po sprawdzone, tradycyjne przepisy, które łączą prostotę wykonania z niezawodnym smakiem. Szarlotka z 1938 roku to doskonały przykład takiego klasycznego wypieku.

Poniższy przepis pochodzi z książki "Jak Gotować" Marii Disslowej, lecz został delikatnie zmodyfikowany przez autorkę bloga kulinarnego White Plate.

Ciasto jak u babci. Oto składniki na idealną szarlotkę

Do przygotowania tradycyjnej szarlotki potrzebujemy tylko kilku składników. To właśnie dzięki prostocie tego przepisu, szarlotka ta jest łatwa do wykonania, a jej smak przywodzi na myśl domowe wypieki naszych babć.

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • kilka łyżek gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 120 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • cynamon do smaku
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • odrobina wody do gotowania jabłek
Do pieczenia szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne i soczyste odmiany jabłek
Do pieczenia szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne i soczyste odmiany jabłek 123RF/PICSEL

Jak przygotować tradycyjną szarlotkę? To bardzo proste

Aby przygotować szarlotkę, musimy najpierw zagnieść ciasto z podanych składników. Po uzyskaniu gładkiej masy dzielimy ją na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią wyklejamy spód i boki posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Następnie podpiekamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Dzięki temu spód będzie chrupiący, a ciasto nie przesiąknie sokiem z jabłek.

W międzyczasie musimy przygotować farsz: jabłka obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z odrobiną wody, aż staną się miękkie. Na koniec dodajemy cukier, cynamon i ewentualnie rodzynki, a całość dobrze mieszamy.

Gdy ciasto będzie podpieczone, wykładamy na nie ugotowane jabłka. Z pozostałego ciasta należy następnie wyciąć paski o szerokości około 2 cm i ułożyć je na wierzchu, tworząc klasyczną kratkę. Na koniec warto posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem z odrobiną wody i posypać je cukrem, aby uzyskać chrupiącą skorupkę.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez godzinę, aż wierzch się zarumieni, a kuchnię wypełni aromatyczny zapach jabłek i cynamonu.

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas