Sezonowy przysmak podkręci metabolizm. Jesz do syta i chudniesz
Latem wyjątkowo dbamy o dobrą formę i - jak zwykle- o zdrowie. O tej porze roku łatwiej jest też przygotowywać posiłki, które są lekkie i nie powodują, że przybieramy na wadze. Aby tak było, warto postawić głównie na warzywa i kasze typu bulgur czy jaglaną. Zachęcam także do jedzenia ryb, najlepiej przygotowanych na parze oraz serów – tutaj stawiam przede wszystkim na sery kozie, ale nie tylko. Poniżej kilka receptur.
Lekka zupa warzywna
Jak lato, to bogactwo świeżych warzyw i owoców. Zawsze zachęcam do ich wykorzystywania! Na początek przepis na lekką zupę warzywną.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 gałązka lubczyku
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Przesmażyć na oliwie. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Usmażone warzywa zalać wywarem jarzynowym.
- Wsypać kaszę jaglaną (wcześniej przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą). Gotować przez 10 minut.
- Papryki wyczyścić i pokroić w zapałkę. Dorzucić do garnka. Przyprawić lubczykiem i gotować jeszcze przez kilka minut. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz również: Polskie ciasto najsmaczniejszym na świecie. Pokonało konkurencję
Warzywa z dipem
Jak wspomniałam, koniecznie warto wykorzystać warzywa. Można je wcześniej grillować - będą miały dymny posmak. Do tego proponuję podać dip. Klasyczny czosnkowy lub musztardowy. Poniżej receptury.
Dip czosnkowy
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Dip musztardowy
Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- 2 łyżki oliwy
Opis przygotowania:
Miód połączyć z musztardą, stopniowo wlać oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodać sok z cytryny i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Zobacz również: Koniec z nudną jajecznicą na śniadanie. Menemen to poezja smaku
Sałatka z kozim serem
Warzywa niekoniecznie muszą być grillowane. Możemy jeść je na wiele różnych sposobów. Teraz wyjątkowo smakują surowe. Możecie wykorzystać takie, jakie akurat macie pod ręką i zainspirować się poniższym przepisem na sałatkę z serem kozim.
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 1 papryka zielona
- 1 cebula czerwona
- garść oliwek czarnych
- 250 g sera koziego w typie fety
Sos:
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę
- Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.
Dobrze też zawsze mieć przygotowany domowy winegret - wtedy dowolne sałaty z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych i krążków cebuli wystarczy zalać takim sosem, by stworzyć pyszną sałatkę. A jak go zrobić, prosta receptura poniżej.
Składniki:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy
Opis przygotowania:
Musztardę połączyć z syropem klonowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. Sałatę polać sosem tuż przed podaniem.
Zobacz również: Sałatka z zielonych pomidorów
Makaron z cukinii z sosem pomidorowym
Inna letnia propozycja na delikatny obiad czy też kolację, to makaron z cukinii z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoncino
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Do podania:
- oliwa
- parmezan
- listki bazylii
Opis przygotowania:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
- Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
- Cukinię obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.
Letnie danie z rybą i warzywami
Wspomniałam, że gotowanie na parze zdaje egzamin zwłaszcza latem. Poniżej danie z rybą i warzywami przyrządzone właśnie na parze.
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 pęczek koperku
- kilka plasterków cytryny
- 1 mały kalafior
- 1 brokuł
- kilka małych marchewek
- 1 cukinia
Opis przygotowania:
- W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną - do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny (najlepiej ze skórką).
- Filety podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić nad gorącą wodę. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.
- Podawać z sosem czosnkowym.
Zastosowanie sezonowych składników nie tylko wspiera zdrową dietę, ale także pozwala cieszyć się smakiem świeżych, letnich produktów. Wykorzystując naturalne bogactwo warzyw, ryb i serów, możemy tworzyć smaczne i pożywne posiłki, które sprzyjają utrzymaniu idealnej sylwetki przez całe lato - i nie tylko!