Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału
Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.

Babka wielkanocna bezglutenowa, bez nabiału
Składniki
- 1 szklanka mąki sojowej
- 0,5 szklanki maki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu)
- 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Składniki
mokre
- 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (zalanego 0,5 szklanki gorącej wody)
- 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku
- 0,5 szklanki mleka ryżowego dopełnionego 0,5 szklanki gorącej wody
- ubita woda po cieciorce
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Cały czas mieszając, dodajemy do nich: siemię lniane z olejem, mleko ryżowe wymieszane z wodę, ubitą wodę po cieciorce. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40 - 60 minut (aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy) w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy.