Tradycyjne flaki wołowe
Posyp je natką pietruszki.

Składniki
- 1 kg gotowych flaków wołowych mrożonych
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- 1/2 selera
- 6-7 szklanek bulionu
- olej
- pieprz mielony
- sól
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- majeranek
Przygotowanie
Flaki rozmrażamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i ponownie płuczemy w zimnej wodzie.
Marchewki, cebulę, pietruszki, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy 3-5 minut, mieszając. Patelnię zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy paprykę słodką oraz ostrą, mieszamy.
Flaki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, podmażone warzywa i doprawiamy pieprzem mielonym i solą. Gotujemy 15-20 minut. Flaki będą najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki zupy się przenikną. Gdy je zagotujemy, możemy jeszcze doprawić słodką i ostrą papryką, żeby były pikantne. Podajemy z pokrojoną bułką paryską lub chlebem.