Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!

Żeberka z tymiankiem
Żeberka z tymiankiempoboczem.pl

Po lubusku z tymiankiem

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej.

• Żeberka dokładnie oczyść i podziel. Cebulę oraz tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze umyj, obierz i pokrój je na półplasterki.

• Przygotuj glazurę do żeberek: w wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj dżem, przecier oraz tymianek, po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem.

• Żeberka przesmaż następnie na oleju na złoto, oprósz solą i pieprzem, zanurz w glazurze. Wstaw na minimum godzinę do lodówki, jednak najlepiej by było, gdyby leżały w lodówce przez kilka godzin, a nawet przez noc.

• Żeberka ułóż w brytfance, poprzetykaj je plastrami pomarańczy, przykryj i piecz w nagrzanym do temp. 200 st.C piekarniku ok. 1,5 godz, smarując co jakiś czas resztą glazury.

Żeberka po mysliwsku
poboczem.pl

Klasyczne po myśliwsku

Składniki: 1 kg żeberek, 2 szklanki bulionu, 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka jałowca, kminek, olej, gałka muszkatołowa, łyżka mąki, listek laurowy, kg gotowych kopytek lub pyz (jako dodatek).

• Żeberka oczyść, a następnie podziel je na porcje. Silnie rozgrzej tłuszcz na sporej patelni. Obsmaż na nim mięso na rumiano, a następnie przełóż je do szerokiego rondla.

• Wywar wysmażony z żeberek zalej szklanką bulionu, po czym zagotuj. Zalej nim żeberka.

• Dodaj przyprawy oraz 1/2 szklanki bulionu. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 35-40 minut.

• Następnie wlej do rondla z żeberkami resztę bulionu rozmieszanego z mąką, zagotuj na niedużym ogniu. Po zagotowaniu ponownie dopraw.

• Żeberka podawaj z kopytkami lub pyzami, polane wytworzonym sosem, oraz np. z zasmażaną kapustą.

Po kaszubsku - na kapuście

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty, marchewka, 2 duże cebule, 2 spore pomidory, łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia.

• Żeberka starannie umyj, osusz, po czym podziel je na mniejsze porcje, a następnie dokładnie oprósz mąką.

• Cebule obierz, posiekaj, kapustę oczyść, usuń zwiędłe liście, resztę dość drobno poszatkuj.

• Na mocno rozgrzanym oleju przesmaż na równy, złoty kolor żeberka, po czym zdejmij je z patelni.

• Na tym samym tłuszczu, na którym obsmażyłaś żeberka, zeszklij obie posiekane cebule, po czym dodaj do nich poszatkowaną wcześniej kapustę.

• Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając.

• W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę.

• Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do niej przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory oraz koperek. Wymieszaj i przez chwilę duś razem.

• Następnie połowę kapusty przełóż do innego, większego garnka, ułóż w nim przesmażone żeberka, po czym przykryj je pozostałą kapustą. Zalej wszystko ok. 1,5 szkl. wody i duś pod przykryciem, aż żeberka zmiękną.

Zapiekane w sosie z fasolą

Składniki: kg żeberek wieprzowych, puszka białej fasoli, szkl. soku pomidorowego, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki keczupu, majeranek, papryka, sól, cukier, pieprz.

• Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka podziel na porcje. Następnie natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na ok. trzy godziny.

• Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż żeberka, obsmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Następnie żeberka przełóż do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania.

• Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwę na wierzchu usmażonych żeberek.

• Przygotuj sos: cebulę obierz, zetrzyj lub posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą.

• Naczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C.

• Potrawę piecz ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10-15 minut. Podawaj z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

poboczem.pl

Duszone w czerwonym winie

Składniki: 1 kg żeberek, czubata łyżka mąki, tłuszcz, 15 dag pieczarek, 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka rodzynek, sol, pieprz, majeranek, vegeta.

• Żeberka umyj, osusz, a następnie podziel je na porcje. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

• Poporcjowane żeberka natrzyj przyprawami, oprósz delikatnie mąką. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz (smalec lub olej). Obsmaż na nim żeberka na równy, ładny złoty kolor.

• Obsmażone żeberka podlej następnie szklanką gorącej wody i duś je na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodaj plasterki pieczarek oraz koncentrat pomidorowy, wlej wino i dosyp rodzynki oraz resztę mąki dokładnie rozmieszanej w małej ilości wody. Wymieszaj. Duś jeszcze ok. 20 minut. Dopraw.

• Żeberka duszone w winie podawaj z ziemniakami z wody oraz surówkami.

poboczem.pl

Pieczone po diabelsku z ostrą papryką

Składniki: 1/2 kg żeberek, cebula, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 świeże ostre papryczki, sól, pieprz, zioła do dekoracji.

• Żeberka umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz, a następnie podziel je na porcje. Cebulę i czosnek obierz.

• Papryczki, cebulę i czosnek posiekaj. Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku. Dolej olej, pomieszaj.

• Marynatą posmaruj żeberka ułożone w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas