Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów
Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!
Po lubusku z tymiankiem
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej.
• Żeberka dokładnie oczyść i podziel. Cebulę oraz tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze umyj, obierz i pokrój je na półplasterki.
• Przygotuj glazurę do żeberek: w wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj dżem, przecier oraz tymianek, po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem.
• Żeberka przesmaż następnie na oleju na złoto, oprósz solą i pieprzem, zanurz w glazurze. Wstaw na minimum godzinę do lodówki, jednak najlepiej by było, gdyby leżały w lodówce przez kilka godzin, a nawet przez noc.
• Żeberka ułóż w brytfance, poprzetykaj je plastrami pomarańczy, przykryj i piecz w nagrzanym do temp. 200 st.C piekarniku ok. 1,5 godz, smarując co jakiś czas resztą glazury.
Klasyczne po myśliwsku
Składniki: 1 kg żeberek, 2 szklanki bulionu, 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka jałowca, kminek, olej, gałka muszkatołowa, łyżka mąki, listek laurowy, kg gotowych kopytek lub pyz (jako dodatek).
• Żeberka oczyść, a następnie podziel je na porcje. Silnie rozgrzej tłuszcz na sporej patelni. Obsmaż na nim mięso na rumiano, a następnie przełóż je do szerokiego rondla.
• Wywar wysmażony z żeberek zalej szklanką bulionu, po czym zagotuj. Zalej nim żeberka.
• Dodaj przyprawy oraz 1/2 szklanki bulionu. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 35-40 minut.
• Następnie wlej do rondla z żeberkami resztę bulionu rozmieszanego z mąką, zagotuj na niedużym ogniu. Po zagotowaniu ponownie dopraw.
• Żeberka podawaj z kopytkami lub pyzami, polane wytworzonym sosem, oraz np. z zasmażaną kapustą.
Po kaszubsku - na kapuście
Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty, marchewka, 2 duże cebule, 2 spore pomidory, łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia.
• Żeberka starannie umyj, osusz, po czym podziel je na mniejsze porcje, a następnie dokładnie oprósz mąką.
• Cebule obierz, posiekaj, kapustę oczyść, usuń zwiędłe liście, resztę dość drobno poszatkuj.
• Na mocno rozgrzanym oleju przesmaż na równy, złoty kolor żeberka, po czym zdejmij je z patelni.
• Na tym samym tłuszczu, na którym obsmażyłaś żeberka, zeszklij obie posiekane cebule, po czym dodaj do nich poszatkowaną wcześniej kapustę.
• Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając.
• W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę.
• Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do niej przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory oraz koperek. Wymieszaj i przez chwilę duś razem.
• Następnie połowę kapusty przełóż do innego, większego garnka, ułóż w nim przesmażone żeberka, po czym przykryj je pozostałą kapustą. Zalej wszystko ok. 1,5 szkl. wody i duś pod przykryciem, aż żeberka zmiękną.
Zapiekane w sosie z fasolą
Składniki: kg żeberek wieprzowych, puszka białej fasoli, szkl. soku pomidorowego, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki keczupu, majeranek, papryka, sól, cukier, pieprz.
• Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka podziel na porcje. Następnie natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na ok. trzy godziny.
• Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż żeberka, obsmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Następnie żeberka przełóż do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania.
• Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwę na wierzchu usmażonych żeberek.
• Przygotuj sos: cebulę obierz, zetrzyj lub posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą.
• Naczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C.
• Potrawę piecz ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10-15 minut. Podawaj z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.
Duszone w czerwonym winie
Składniki: 1 kg żeberek, czubata łyżka mąki, tłuszcz, 15 dag pieczarek, 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka rodzynek, sol, pieprz, majeranek, vegeta.
• Żeberka umyj, osusz, a następnie podziel je na porcje. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
• Poporcjowane żeberka natrzyj przyprawami, oprósz delikatnie mąką. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz (smalec lub olej). Obsmaż na nim żeberka na równy, ładny złoty kolor.
• Obsmażone żeberka podlej następnie szklanką gorącej wody i duś je na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodaj plasterki pieczarek oraz koncentrat pomidorowy, wlej wino i dosyp rodzynki oraz resztę mąki dokładnie rozmieszanej w małej ilości wody. Wymieszaj. Duś jeszcze ok. 20 minut. Dopraw.
• Żeberka duszone w winie podawaj z ziemniakami z wody oraz surówkami.
Pieczone po diabelsku z ostrą papryką
Składniki: 1/2 kg żeberek, cebula, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 świeże ostre papryczki, sól, pieprz, zioła do dekoracji.
• Żeberka umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz, a następnie podziel je na porcje. Cebulę i czosnek obierz.
• Papryczki, cebulę i czosnek posiekaj. Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku. Dolej olej, pomieszaj.
• Marynatą posmaruj żeberka ułożone w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.