Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy
Zima sprzyja wyprawom do odległych i malowniczo położonych wysokogórskich miasteczek. Turystów przyciągają nie tylko zapierające dech w piersiach widoki oraz liczne aktywności na śniegu, ale także kuchenne specjały. Poznaj najpopularniejsze propozycje ze szwajcarskich Alp, polskiego Podhala oraz czeskiej części Karkonoszy. Te proste i smaczne potrawy z powodzeniem przygotujesz w domowym zaciszu.
Góralska kwaśnica
Dobrze ukiszona kapusta to podstawa regionalnej kuchni Podhala. Przysmakiem, którym mieszkańcy oraz turyści zajadają się zwłaszcza zimą, jest sycąca i aromatyczna kwaśnica. Jak sama nazwa wskazuje, to wyjątkowo kwaśna zupa, przygotowywana na bogatym mięsnym wywarze, z dodatkiem żeberek lub wędzonego boczku.
Jej postawą jest kiszona kapusta, wzbogacona licznymi przyprawami, m.in. majerankiem, zielem angielskim, kminkiem, liśćmi laurowymi oraz solą i pieprzem. Odnajdziemy w niej także suszone grzyby oraz czosnek. Podstawowa różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem tkwi w warzywach. Do góralskiej wersji dodaje się wyłącznie ziemniaki, a w pozostałych częściach kraju kapuśniak wzbogaca się jeszcze marchewką.
Składniki:
- 2 litry wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 400 g kiszonej kapusty
- 400 g surowych żeberek
- 200 g wędzonych żeberek
- 300 g wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Surowe żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i doprowadź całość do wrzenia. Na bieżąco usuwaj szumy, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 minut pod przykryciem.
- Wędzone żeberka pokrój na kawałki z jedną kością, a boczek i obrane ziemniaki w średnią kostkę. Kapustę kiszoną odciśnij z zalewy i dokładnie poszatkuj. Wędzone mięso dodaj do gotującego się wywaru i dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, czosnkiem oraz suszonymi grzybami. Gotuj przez 20-25 minut.
- Po tym czasie do zupy dodaj ziemniaki i kapustę kiszoną. Pozostaw pod przykryciem przez kolejne 30 minut, a następnie zdejmij z ognia. Gotową potrawę najlepiej jeść na ciepło z kromką świeżego pieczywa.
Czeska zupa czosnkowa
Również czeskie miasteczka położone wysoko w Karkonoszach mają swoją regionalną potrawę, którą jest česnečka. To bardzo wyrazista zupa gotowana na bulionie mięsno-warzywnym, z dodatkiem smażonej cebuli oraz szybki. Jak sama nazwa wskazuje, nie mogło zabraknąć w niej także czosnku. Część warzywa smażymy, a resztę dodajemy wprost do zupy w postaci surowej.
Tak przygotowana zupa czosnkowa nie może obejść się bez grubej warstwy żółtego sera, który ściera się na talerz już po nałożeniu potrawy. Dobór składników sprawia, że jest niezwykle sycąca oraz pożywna, a tym samym dostarcza mnóstwo energii do zimowych aktywności.
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa drobiowego
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 15 ząbków czosnku
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka majeranku
- 100 g twardego żółtego sera
- 3 kromki chleba na grzanki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania oraz drobnego posiekania czosnku. W kolejnym kroku kroimy cebulę oraz boczek w kostkę. Do garnka w pierwszej kolejności wrzucamy boczek, następnie po kilku minutach dodajemy cebulę, a pod sam koniec czosnek. Wszystko razem chwilę podgrzewamy.
- Składniki zalewamy gorącym bulionem drobiowym, dodajemy ziemniaki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Na koniec doprawiamy zupę majerankiem oraz świeżo posiekanym czosnkiem.
- Do przygotowania grzanek potrzebujemy trzech kromek chleba, które kroimy w kostkę. Tak przygotowane pieczywo wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Odwracamy je co jakiś czas, po czym chrupiącymi dekorujemy miskę z zupą, a całość zasypujemy świeżo startym żółtym serem.
Szwajcarskie fondue
Jedną z najpopularniejszych przekąsek jest aksamitne i mocno serowe fondue. To gęste, aromatyczne i bardzo sycące danie, które zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. Jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Do przepisu najlepiej użyć twardego sera, a także m.in. śmietany, białego wina, prawdziwego masła, utartego czosnku oraz przypraw. Po roztopieniu w specjalnym kociołku uzyskamy masę, w której zamoczymy kawałki pieczywa, warzyw oraz mięsa.
Składniki:
- 400 g sera Emmentaler
- 300 g sera Gruyère
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Oba sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem, wlewamy ¾ szklanki białego wina i wrzucamy ser, cały czas mieszając.
- Gdy ser całkowicie się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą wina. Podgrzewamy do ponownego połączenia się składników, a następnie doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Sprawdź również: