Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy

Sprawdź tradycyjne zimowe przysmaki z różnych części Europy
Sprawdź tradycyjne zimowe przysmaki z różnych części Europy123RF/PICSEL
  • Kwaśny smak kiszonej kapusty idealnie miesza się z wywarem na bazie wędzonego mięsa. Tak powstaje kwaśnica, jedno z popularniejszych dań, które zjemy podczas pobytu na Podhalu.
  • Skojarzenia z czeską kuchnią biegną głównie w stronę knedlików oraz smażonego sera. Okazuje się, że popularnością przebija je česnečka, czyli sycąca zupa czosnkowa, idealna na zimowe dni.
  • Fondue to szwajcarski klasyk, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Danie na bazie sera idealnie wpasowuje się w zimowy klimat. Dodaje energii, rozgrzewa i syci, a dodatkowo przygotowuje się je w kilka minut.

Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica dodaje energii po zimowych aktywnościach
Góralska kwaśnica dodaje energii po zimowych aktywnościach123RF/PICSEL
  • 2 litry wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 400 g surowych żeberek
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  1. Surowe żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i doprowadź całość do wrzenia. Na bieżąco usuwaj szumy, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 minut pod przykryciem.
  2. Wędzone żeberka pokrój na kawałki z jedną kością, a boczek i obrane ziemniaki w średnią kostkę. Kapustę kiszoną odciśnij z zalewy i dokładnie poszatkuj. Wędzone mięso dodaj do gotującego się wywaru i dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, czosnkiem oraz suszonymi grzybami. Gotuj przez 20-25 minut.
  3. Po tym czasie do zupy dodaj ziemniaki i kapustę kiszoną. Pozostaw pod przykryciem przez kolejne 30 minut, a następnie zdejmij z ognia. Gotową potrawę najlepiej jeść na ciepło z kromką świeżego pieczywa.

Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa wspiera odporność w okresie zimowym
Czeska zupa czosnkowa wspiera odporność w okresie zimowym123RF/PICSEL
  • 1,5 l wywaru z mięsa drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 15 ząbków czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 3 kromki chleba na grzanki
  1. Zaczynamy od obrania oraz drobnego posiekania czosnku. W kolejnym kroku kroimy cebulę oraz boczek w kostkę. Do garnka w pierwszej kolejności wrzucamy boczek, następnie po kilku minutach dodajemy cebulę, a pod sam koniec czosnek. Wszystko razem chwilę podgrzewamy.
  2. Składniki zalewamy gorącym bulionem drobiowym, dodajemy ziemniaki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Na koniec doprawiamy zupę majerankiem oraz świeżo posiekanym czosnkiem.
  3. Do przygotowania grzanek potrzebujemy trzech kromek chleba, które kroimy w kostkę. Tak przygotowane pieczywo wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Odwracamy je co jakiś czas, po czym chrupiącymi dekorujemy miskę z zupą, a całość zasypujemy świeżo startym żółtym serem.

Szwajcarskie fondue

Fondue to potrawa na bazie sera, która syci i rozgrzewa
Fondue to potrawa na bazie sera, która syci i rozgrzewa123RF/PICSEL
  • 400 g sera Emmentaler
  • 300 g sera Gruyère
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  1. Oba sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem, wlewamy ¾ szklanki białego wina i wrzucamy ser, cały czas mieszając.
  2. Gdy ser całkowicie się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą wina. Podgrzewamy do ponownego połączenia się składników, a następnie doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
„Ewa gotuje”: Barszcz czerwony na kwaśnicyPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?