Tradycyjny chłodnik litewski

Zupa na bazie zsiadłego mleka czy jogurtu rewelacyjnie orzeźwia i jest bardzo prosta w przyrządzeniu.

Chłodnik litewski
Chłodnik litewskiPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 2 pęczki botwinki lub 6 małych buraczków
  • 1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu
  • 4 jajka na twardo
  • 4 plastry szynki lub gotowanego mięsa
  • 1 świeży ogórek
  • 1 dymka 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 6 łyżek majonezu (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Botwinkę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj je w posolonej wodzie. Dodaj trochę soku z cytryny, by zachowały kolor. Odstaw do ostudzenia.

2. Jajka obierz ze skorupek, skrój w kostkę i dodaj do wywaru. Dodaj też szynkę pokrojoną w kostkę, ogórek pokrojony w słupki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec wrzuć drobno posiekane koperek i szczypiorek oraz majonez.

3. Dopraw zupę solą i pieprzem, odstaw ją do lodówki. Podawaj następnego dnia.

Czas przygotowania: ok. 20 minut plus czas chłodzenia

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas