Tradycyjny chłodnik litewski
Zupa na bazie zsiadłego mleka czy jogurtu rewelacyjnie orzeźwia i jest bardzo prosta w przyrządzeniu.
Składniki dla 4 osób:
- 2 pęczki botwinki lub 6 małych buraczków
- 1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu
- 4 jajka na twardo
- 4 plastry szynki lub gotowanego mięsa
- 1 świeży ogórek
- 1 dymka 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 6 łyżek majonezu (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj je w posolonej wodzie. Dodaj trochę soku z cytryny, by zachowały kolor. Odstaw do ostudzenia.
2. Jajka obierz ze skorupek, skrój w kostkę i dodaj do wywaru. Dodaj też szynkę pokrojoną w kostkę, ogórek pokrojony w słupki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec wrzuć drobno posiekane koperek i szczypiorek oraz majonez.
3. Dopraw zupę solą i pieprzem, odstaw ją do lodówki. Podawaj następnego dnia.
Czas przygotowania: ok. 20 minut plus czas chłodzenia