Reklama

Reklama

Tradycyjny rosół z makaronem

Rosół do honorowy gość na niedzielnym stole. Ugotowany według tego tradycyjnego przepisu z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • korpus z kurczaka
  • 1/2 selera
  • mały por
  • cebula
  • pietruszka
  • 1/3 włoskiej kapusty
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela ang. i pieprzu
  • 3-4 goździki
  • zielenina

Reklama


MAKARON:

  • 30 dag mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Jeśli masz czas, możesz zrobić makaronowe kluseczki (zajmą 35-40 min): zagnieć ciasto i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, pokrój na dowolne kształty, np. foremką w gwiazdki, kostki itp. Ugotuj w osolonym wrzątku. Jeśli masz bardzo mało czasu, ugotuj kupny makaron i zahartuj.

Warzywa oczyść, opłucz. Cebulę opiecz nad ogniem. Warzywa włóż do garnka, dodaj mięso. Zalej ok. 2 l wody. Ugotuj na małym ogniu. Dołóż listek laur., goździki, pieprz, ziele ang. Posól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 min. Przecedź. Marchewki, pietruszkę i seler pokrój (np. w cienkie paseczki). Po porcji warzyw i klusek włóż do miseczek. Zalej gorącym rosołem.

Zupę zrobisz już w 40 min, jeśli ugotujesz tylko wywar z warzyw z kostką rosołową.

Dowiedz się więcej na temat: rosół | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje