Tradycyjny rosół z makaronem
Rosół do honorowy gość na niedzielnym stole. Ugotowany według tego tradycyjnego przepisu z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- korpus z kurczaka
- 1/2 selera
- mały por
- cebula
- pietruszka
- 1/3 włoskiej kapusty
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela ang. i pieprzu
- 3-4 goździki
- zielenina
MAKARON:
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Jeśli masz czas, możesz zrobić makaronowe kluseczki (zajmą 35-40 min): zagnieć ciasto i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, pokrój na dowolne kształty, np. foremką w gwiazdki, kostki itp. Ugotuj w osolonym wrzątku. Jeśli masz bardzo mało czasu, ugotuj kupny makaron i zahartuj.
Warzywa oczyść, opłucz. Cebulę opiecz nad ogniem. Warzywa włóż do garnka, dodaj mięso. Zalej ok. 2 l wody. Ugotuj na małym ogniu. Dołóż listek laur., goździki, pieprz, ziele ang. Posól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 min. Przecedź. Marchewki, pietruszkę i seler pokrój (np. w cienkie paseczki). Po porcji warzyw i klusek włóż do miseczek. Zalej gorącym rosołem.
Zupę zrobisz już w 40 min, jeśli ugotujesz tylko wywar z warzyw z kostką rosołową.