Tran nie musi powstawać z ryb
Mięso tłustych ryb jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) czy dokozaheksaenowy (DHA). Jednak ryby nie wytwarzają kwasów tłuszczowych same. Syntezują je, zjadane przez ryby glony.
Światowe zasoby ryb są coraz mniejsze, więc na pomóc ruszyli naukowcy. Co roku z rozdrobnionych ryb uzyskuje się około miliona ton oleju, z czego ok. 10 proc. przetwarzane jest na preparaty dla ludzi, a resztę podaje się rybom hodowlanym.
Światowe zasoby ryb są coraz mniejsze, więc na pomóc ruszyli naukowcy.
Olej rybny bez ryb?
Naukowcy z Rothamsted Research w Harpenden wpadli na pomysł, jak uzyskać korzystne dla zdrowia składniki oleju rybnego bez udziału ryb.
Dzięki genetycznej modyfikacji rośliny oleistej zwanej lnicznikiem (Camelina sativa) stworzyli alternatywne, odnawialne źródło EPA i DHA.
Do genomu lnicznika badacze wprowadzili 7 genów, które glony wykorzystują do wytwarzania kwasów tłuszczowych.
Tran przyszłości
Uzyskany olej zawiera około 12 proc. EPA i 14 proc. DHA - co odpowiada proporcjom w oleju rybnym.
Według przewidywań naukowców, "roślinny tran" może pojawić się na rynku w ciągu 10 lat i przynajmniej częściowo zastąpi pozyskiwany z ryb morskich tran w kapsułkach oraz dodawany do paszy dla ryb hodowlanych.