Triki z jabłkami. Pięć zastosowań, o których nie miałeś pojęcia
Co zrobić z jabłek? Poza pyszną szarlotką, smażonymi jabłkami czy sałatką owocową możesz wykorzystać je także w zupełnie inny sposób. Oto pięć zastosowań jabłek, o których nie miałeś pojęcia.
1. Sposób na soczystego, pieczonego kurczaka
Zawsze, gdy pieczesz kurczaka w całości, mięso po wyjęciu z piekarnika jest suche niczym pustynny piasek? Jabłka pomogą ci się uporać z tym problemem. Wystarczy, że nafaszerujesz nimi drób przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu wyjmiesz soczystego, pachnącego kurczaka.
2. Sposób na przedłużenie świeżości ciast
Rodzina nie spałaszowała całego ciasta i musisz je przechować przez następnych kilka dni? Aby nie jeść wyschniętego i twardego biszkoptu, czy innego wypieku, do pojemnika, w którym przechowujesz ciasto, włóż połówkę jabłka. Dzięki temu dłużej będziesz się cieszyć puszystym, wilgotnym wypiekiem.
3. Sposób na dojrzewanie pomidorów
Chłodniejsze i mniej słoneczne dni jesienią sprawiają, że nie wszystkie pomidory zdążą dojrzeć w naturalny sposób. Możesz zrobić z nich wówczas sałatkę z zielonych pomidorów na zimę lub dżem, jednak jeśli wolisz ciszyć się smakiem czerwonych warzyw, z pewnością zadasz sobie pytanie: co zrobić, żeby pomidory dojrzały? Włóż pięć — sześć sztuk do papierowej torby razem z dojrzałym jabłkiem. Po kilku dniach wyjmiesz dojrzałe, czerwone pomidory.
4. Sposób na zbrylony, brązowy cukier
Ciemny cukier ma tendencję do zlepiania się i tworzenia bryłek. Jeśli chcesz przywrócić mu sypką formę, do plastikowej torebki strunowej włóż zbrylony cukier oraz kawałek jabłka i szczelnie je zamknij. Po kilku dniach cukier znów będzie sypki.
5. Sposób na przesoloną zupę
Co zrobić z jabłek? Możesz je wykorzystać do uratowania smaku przesolonych dań. Każdemu czasem zdarzy się dodać zbyt dużo soli do zupy, aby uratować przesolone danie, wrzuć do niego kilka kawałków jabłka. Gotuj przez dziesięć minut, a następnie wyjmij owoce z zupy. Jabłka wchłoną sól, dzięki czemu zupa będzie smakowała wybornie.