Trójkolorowy pasztet warzywny

Do przygotowania tego dania potrzebne będą trzy warzywa: marchew, brokuły i kalafior. Z takich składników możemy przygotować pasztet, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo dekoracyjny. Przekonają się do niego wszyscy, których trudno namówić do jedzenia warzyw.

Pasztet warzywny
Pasztet warzywny123RF/PICSEL

Brokuły dostarczą nam: potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, magnezu, siarki. Zawierają witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy (B5) i kwas foliowy (B9). Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zaleca się je cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem.

Kalafior też jest bogaty w minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. W kalafiorze występują witaminy: C, A, E, K, B6, B2 i B3.

Marchew zaś szczyci się wysoką zawartością tzw. witamin młodości: A, E i C, a także K, B1, B2,B6. Zawiera składniki mineralne: potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i kobalt.

Do przygotowania pasztetu potrzebujemy: 500 g brokułów, 500 g kalafiora (najlepiej odmiany romanesco), 500 g marchwi, sól i pieprz, 50 g orzeszków piniowych, filiżanka sosu maślano-cytrynowego, 3 jajka, 80 ml śmietany.

Obrane marchewki kroimy w grube plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy na parze przez 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

W osobnych miskach miksujemy każde warzywo na puree. Dodajemy jajka, do każdego puree po jednym, śmietanę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. W foremce-keksówce, wysmarowanej masłem, układamy puree: najpierw marchwiowe, potem kalafiorowe i na koniec brokułowe. Wierzch naszego pasztetu posypujemy orzeszkami pinii.

Pasztet warzywny pieczemy przez godzinę w kąpieli wodnej, aby pasztet nie wyszedł za suchy. Studzimy przed serwowaniem. Zimny da się lepiej pokroić w ładne plastry. Podajemy z sosem cytrynowym. Sos możemy łatwo przyrządzić: na patelni rozpuszczamy masło i zagęszczamy mąką - robimy zasmażkę. Lekko solimy. Dodajemy sok z cytryny i pieprz. Mieszamy i w razie potrzeby dodajemy wodę. (PAP Life)

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas