Trójsmakowe lody na co dzień
W naszych rodzinach jada się lody niemal codziennie. Nie mamy tu rzecz jasna na myśli tradycyjnych lodów mlecznych, ale takie, które zawierają błonnik, antyoksydanty i witaminy - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.
Syn Liny, Carl, najbardziej lubi te o smaku czekoladowym. Pałaszuje je na śniadanie. Zanim jego przedszkolanka zrozumiała, że rano dostaje do jedzenia zdrowe lody, krzywo patrzyła na Linę. Teraz już wie, o jakie lody chodzi.
Lody czekoladowe
Obierz banany, pokrój w plasterki i włóż na noc do zamrażarki.
Rano wyjmij je z zamrażarki i odstaw na kilka minut, by odtajały. Wrzuć do miksera razem z kakao i jabłkiem. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji lodów. Podawaj od razu.
Lody snickersowe
Obierz banany, pokrój w plasterki i włóż na noc do zamrażarki.
Rano wyjmij je z zamrażarki i odstaw na kilka minut, by odtajały. Wrzuć do miksera razem z masłem orzechowym. Dodaj kakao nibs i wymieszaj łyżką. Podawaj od razu.
Lody truskawkowe
Zmiksuj wszystko do uzyskania kremowej konsystencji lodów. Podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte.