Trufle: Jak smakują i jakie mają właściwości?

Trufle bezapelacyjnie uznaje się za najdroższe grzyby świata. Można śmiało powiedzieć, że stanowią rarytas, za który trzeba zapłacić może nie fortunę, ale na pewno bardzo dużą sumę. Dlatego tylko wytrawni smakosze z zasobnym portfelem mogą pozwolić sobie na skosztowanie tego wykwintnego smakołyku. Co warto jeszcze o nich wiedzieć? Trufle są rzadko spotykane i tylko osoba z doświadczeniem może z powodzeniem je zebrać, lecz nie brakuje śmiałków, którzy wyruszają na poszukiwanie tych szlachetnych grzybów. Dlaczego są one takie cenne? Jakie kryją w sobie właściwości? Przekonajmy się.

Trufle spotykane są rzadko
Trufle spotykane są rzadko ©123RF/PICSEL

Parę słów o truflach

Popularność trufli nie słabnie
©123RF/PICSEL

Trufle są grzybami z rodziny truflowatych. Istnieje wiele ich odmian, jednak łączy je kilka cech wspólnych. Przede wszystkim rosną pod ziemią, dlatego ich odnalezienie nie jest prostym zadaniem. Trufle różnią się od większości znanych, jadalnych grzybów: wyglądają jak małe, nieregularne bryłki pokryte porowatą strukturą. Po przekrojeniu ukazuje się ich wnętrze, które przypomina marmurkowy wzorek. Cenione są za wyjątkowy smak oraz unikatowy wygląd.

Popularność trufli

Trufle cieszyły się popularnością już w starożytności. Źródła na temat tych szlachetnych grzybów liczą ponad 3000 lat. Wraz z upływem czasu nie maleje liczba ich zwolenników. Choć obecnie są wyłącznie towarem luksusowym, jeszcze kilkadziesiąt lat temu gościły nie tylko na stołach arystokratów, ale również mniej zamożnej klasy społecznej. W międzywojennej Polsce cieszyły się taką popularnością, że ówczesne książki kucharskie zawierały przepisy na dania z tych wyśmienitych grzybów.

Gdzie można znaleźć trufle?

Nie jest tajemnicą, że najszlachetniejsze i najdroższe gatunki rosną w Europie Zachodniej, np. we Włoszech oraz Francji. Najbardziej cenne są grzyby białe, które spotkać można jedynie we włoskim Piemoncie. Jednak jedna z odmian trufli – trufla letnia – uznana zresztą za gatunek wymarły, jakiś czas temu była spotkana na terytorium Polski. Posmakowanie tych szlachetnych grzybów wiąże się z dużym wydatkiem. Kilogram kosztuje od 2 do 4 tysięcy euro.

W jakich warunkach rosną trufle?

Białe i czarne trufle
©123RF/PICSEL

Trufle są rzadkim gatunkiem grzybów, ponieważ rosną bardzo wolno i potrzebują do tego odpowiednich warunków. Przede wszystkim wymagają żyznej, wapiennej, zasadowej oraz wilgotnej gleby, takiej jak np. czarnoziemy albo rędziny. Występowanie trufli uzależnione jest od flory dominującej na danym terenie. Te wyjątkowe grzyby potrzebują do rozwoju obecności różnych gatunków drzew, takich jak dęby, topole czy wierzby. Wraz z nimi oraz innymi mieszkańcami lasu, takimi jak np. dziki czy wiewiórki, tworzą swoistą symbiozę; dzięki poszukującym pożywienia zwierzętom, zarodniki cennych trufli są przenoszone w kolejne miejsca, gdzie po pewnym czasie wyrastają nowe okazy.

Jak smakują trufle?

Trufle w sztuce kulinarnej doceniane są przede wszystkim za ich niepowtarzalny i intensywny smak. W zależności od rodzaju, porównywany jest on do orzechów, bądź do warzyw, takich jak czosnek, cebula albo szczypiorek. Każdy rodzaj trufli należy traktować indywidualnie, gdyż posiadają one odrębne walory smakowe nadające wykwintności konkretnemu daniu. Jedne nadają się jako dodatek do mięs, inne wzbogacają smak sosów bądź dipów albo idealnie komponują się z warzywami.

Co znajdziemy w truflach?

Czarne trufle
©123RF/PICSEL

Prócz wyjątkowych walorów smakowych trufle odznaczają się obecnością licznych wartości odżywczych. Spośród innych grzybów wyróżnia je zawartość witamin A, C, D oraz tych z grupy B. Poza tym są źródłem pełnowartościowego błonnika pokarmowego, a także białka, żelaza, fosforu, manganu oraz wapnia. Nie wolno pominąć, że trufle zawierają ważne aminokwasy, takie jak cysteina i metionina oraz antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu oraz chronią go przed chorobami cywilizacyjnymi.

Cena trufli

Wysoka cena trufli podyktowana jest wieloma czynnikami. Oprócz wyjątkowych i niepowtarzalnych walorów smakowych, trudność sprawia ich zbieranie. Tradycyjnie do tego celu wykorzystywano zwierzęta charakteryzujące się silnym i niezawodnym węchem, takie jak psy oraz świnie. W tej materii obecnie niewiele się zmieniło: nawet doświadczeni poszukiwacze nadal z nimi "współpracują". Trufle łatwo pomylić z innymi, mniej cennymi okazami, takimi jak tęgoskórek albo piestrak jadalny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas