Trufle kokosowe w trzech smakach

Malutkie słodkości wśród których każdy znajdzie coś dla siebie!

Składniki

  • 200 g mąki kokosowej
  • 150 g masła
  • 6 łyżek mleka w proszku (może być roślinne)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • stewia fluid (do smaku)
  • szczypta miałkiej soli
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki
  • dodatkowo: migdały i niesolone pistacje do nadziania trufli i obtoczenia, odrobina
  • dowolnego adwokatu, wiórki kokosowe do obtoczenia

Masło rozpuść i przestudź. Dodaj do niego ekstrakt waniliowy, sól, mąkę kokosową (odłóż 1-2 łyżki mąki do nadzienia z "adwokatem"), mleko w proszku i stewię do smaku. Dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy masa jest wystarczająco słodka (jeśli nie, dodaj więcej stewii). Dodaj także odrobinę soku z cytryny lub limonki, aby przełamać smak kokosa. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszaj i wstaw masę na chwilę do lodówki (gdy nieco stężeje, łatwiej będzie ją formować).

Reklama

Jeśli chcesz zrobić dwa lub trzy rodzaje trufli, podziel masę na równe części. Weź niewielką porcję masy do ręki, zrób palcem wgłębienie, wciśnij migdał lub pistację, zaklej masą i uformuj kształtną truflę. Obtocz w zmielonych migdałach lub zmielonych pistacjach. Aby zrobić nadzienie z "adwokatem", wymieszaj pozostałą mąkę kokosową z "adwokatem", dodając tylko odrobinę alkoholu - masa powinna być bardzo gęsta, na tyle, by dawała się formować w malutkie kulki, mniej więcej wielkości ziarnka ciecierzycy czy soi.

Adwokatowymi kulkami nadziewaj trufle w taki sam sposób, jak orzechami. Obtocz je w wiórkach kokosowych lub mące kokosowej. Dodatkowo na każdej trufli można umieścić orzech lub kuleczkę z "adwokatem", przymocowane odrobiną bazowej masy kokosowej. Gotowe trufle schłodź przez kilka godzin w lodówce. Wyjmij kwadrans przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje