Trufle orzechowe

Składniki
- 1½ szklanki ulubionych orzechów
- moczonych przez 2 godziny
- w ½ szklanki mleka roślinnego
- ½ szklanki daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Do obtoczenia trufli:
- niełuskany sezam
- drobno posiekane orzechy
- wiórki kokosowe
25 sztuk
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki trufli zmiksować (masa nie musi być idealnie gładka) i wstawić na pół godziny do lodówki, następnie formować małe kuleczki i obtaczać je w sezamie, orzechach i wiórkach. Trufle przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce. Trufle za każdym razem mogą mieć inny smak – wystarczy zmienić gatunek orzechów. Zamiast daktyli można dodać niesiarkowane morele lub suszone śliwki. Zamiast siemienia lnianego można dodać do trufli szałwię hiszpańską (nasiona chia) lub niełuskany.
Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska
