Truskawkowa panna cotta
To jeden z ulubionych deserów Włochów. Chociaż pochodzącą z północnej Italii panna cottę można podawać z różnymi owocami, najlepiej smakuje ze słodkimi truskawkami.
Składniki:
- 800 ml śmietany 36%
- 11 dag cukru
- półtorej łyżki żelatyny
- laska wanilii
- 22 dag truskawek
Przygotowanie:
Wanilię rozkrój, wyjmij miąższ. Śmietanę zagotuj z 8 dag cukru i miąższem waniliowym. Żelatynę namocz w 50 ml zimnej wody. Dodaj do ciepłej śmietany, mieszaj, aż żelatyna się dokładnie rozpuści. Masę przelej do filiżanek, foremek lub miseczek. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.
Pokrojone owoce gotuj z resztą cukru 15-20 minut. Ostudź, zmiksuj (jeśli mus wyszedł za rzadki, można jeszcze go podgotować, redukując ilość wody). Polej pannę cottę przed podaniem.