Truskawkowa panna cotta

To jeden z ulubionych deserów Włochów. Chociaż pochodzącą z północnej Italii panna cottę można podawać z różnymi owocami, najlepiej smakuje ze słodkimi truskawkami.

Panna cotta z truskawkami
Panna cotta z truskawkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 800 ml śmietany 36%
  • 11 dag cukru
  • półtorej łyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • 22 dag truskawek

Przygotowanie:

Wanilię rozkrój, wyjmij miąższ. Śmietanę zagotuj z 8 dag cukru i miąższem waniliowym. Żelatynę namocz w 50 ml zimnej wody. Dodaj do ciepłej śmietany, mieszaj, aż żelatyna się dokładnie rozpuści. Masę przelej do filiżanek, foremek lub miseczek. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.

Pokrojone owoce gotuj z resztą cukru 15-20 minut. Ostudź, zmiksuj (jeśli mus wyszedł za rzadki, można jeszcze go podgotować, redukując ilość wody). Polej pannę cottę przed podaniem.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas