​Truskawkowe szaleństwo trwa!

Z sezonu na truskawki trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dopóki są, warto z ich dodatkiem przygotować puszyste pancakesy, orzeźwiające koktajle, czy kuszące biszkopty... Oto kilka propozycji!

Truskawkowe pancakesy, fot. Malwina Zaborowska
Truskawkowe pancakesy, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Pancakesy w truskawkowej polewie

Składniki na około siedem pancakesów: 1 szklanka mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 jajko, około 6 łyżek masła, 3/5 szklanka mleka, pół szklanki maślanki;

Składniki na sos truskawkowy: O,5 kg truskawek, kilka łyżek śmietanki kremówki, łyżka cukru pudru;

Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy jajko, mleko, maślankę i wcześniej rozpuszczone, ale ostudzone masło. Składniki mokre dokładnie mieszamy z suchymi. Następnie rozgrzewamy patelnię - z niewielką ilością tłuszczu lub bez. Wylewamy na nią chochelkę ciasta i przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczynają pojawiać się bąbelki. Pancakesy polewamy uprzednio przygotowanym w rondelku sosem: umyte truskawki posypujemy cukrem pudrem, polewamy śmietanką i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż puszczą soki.
Truskawkowy biszkopt 

Truskawkowy biszkopt, fot. Malwina Zaborowska
Truskawkowy biszkopt, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Delikatny, kruchy biszkopt z truskawkami to wyśmienity dodatek do kawy. Wyważona słodycz tego ciasta na pewno zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za deserami.

Składniki na ciasto: 4 jajka, 6 łyżek cukru na parze, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 6 czubatych łyżek mąki tortowej, płaska łyżka proszku do pieczenia; Wierzch: dobrze schłodzona śmietanka kremówka 30-procentowa, którą ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru pudru; pół kilograma truskawek;

Przygotowanie: Jajka ubijamy z 6 łyżkami cukru na parze, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Całość lekko mieszamy i wlewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez około 30-40 minut. Po przestygnięciu smarujemy górę biszkoptu bitą śmietaną, dekorujemy truskawkami.

Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas