Truskawkowe tiramisu w pucharkach
Banalnie proste!
.
1. Czekoladę połam na kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Zestaw z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Zmiksuj ją krótko z serkiem i z likierem, wymieszaj z migdałami. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę (możesz dodać do niej 1 op. śmietan-fixu). Kremówkę połącz z masą serową oraz z pokruszonymi bezikami.
2. Schłodź pucharki do deseru. Biszkopty połam na małe kawałki. Umyj i osusz truskawki. Odetnij szypułki. Odłóż kilkanaście truskawek do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem (możesz posłodzić je łyżeczką miodu lub syropu klonowego). Na dnie każdego pucharka rozsmaruj odrobinę kawy. Wsyp biszkopty i dociśnij do dna, by wchłonęły płyn. Na to połóż mus truskawkowy. Na górze rozłóż po porcji białego kremu. Wstaw pucharki do lodówki, najlepiej na całą noc, aby krem zgęstniał.
3. Odłożone truskawki przekrój na połówki i osusz ręcznikiem papierowym. Cieniutko posmaruj je roztrzepanym białkiem i oprósz cukrem pudrem. Ułóż na folii aluminiowej i zostaw do wyschnięcia. Tuż przed podaniem deser udekoruj przygotowanymi połówkami truskawek i listkami mięty. Ew. posyp pokruszoną ciemną czekoladą