Trzy dania z cukinii. Ewa Wachowicz serwuje same hity

To niepozorne warzywo jest bardzo wdzięcznym składnikiem w kuchni. Można z niego zrobić sałatkę, zupę, makaron, a nawet deser. Spróbujcie koniecznie, to jej czas!

Dania z cukinii od Ewy Wachowicz. Murowany hit na obiad
Dania z cukinii od Ewy Wachowicz. Murowany hit na obiadmateriał partnera

Placki z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz

Do wykonania placków będzie potrzebne tylko kilka składników.

Z cukinii można przygotować np. wyśmienite placki na obiad
Z cukinii można przygotować np. wyśmienite placki na obiad123RF/PICSEL
  • 2 nieduże cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • 1 garść koperku,
  • sól, 
  • pieprz,
  • klarowane masło do smażenia.

Jak zrobić placki?

Cukinie ścieramy na tarce, solimy i czekamy, aby cukinia puściła sok. Następnie odsączamy cukinię i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cukinię, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Smażmy na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron. Na plackach układamy wędzoną rybę, dajemy kleks kwaśnej śmietany i gotowe.

Zupa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

  • 6 młodych cukinii
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1½ l - bulionu jarzynowego
  • 3 ząbki - czosnku
  • bryndza podhalańska
  • mięta
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
  4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę - tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy. 

Tagliatelle z cukinii - przepis Ewy Wachowicz

Z cukinii można bardzo prosto zrobić sos do makaronu, ale da się też “odwrócić role" i przygotować z niej swojego rodzaju makaron. W jaki sposób?

Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach
Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie, 
  • 400 g pomidorów z puszki,  
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 papryczka peperoncino, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • sól, pieprz

Dodatkowo do podania:

  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii 

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
  2. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.
Błyskawiczna zupa z serków topionychInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas