Trzy dania z cukinii. Ewa Wachowicz serwuje same hity
To niepozorne warzywo jest bardzo wdzięcznym składnikiem w kuchni. Można z niego zrobić sałatkę, zupę, makaron, a nawet deser. Spróbujcie koniecznie, to jej czas!
Spis treści:
Placki z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz
Do wykonania placków będzie potrzebne tylko kilka składników.
- 2 nieduże cukinie,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 garść koperku,
- sól,
- pieprz,
- klarowane masło do smażenia.
Jak zrobić placki?
Cukinie ścieramy na tarce, solimy i czekamy, aby cukinia puściła sok. Następnie odsączamy cukinię i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cukinię, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Smażmy na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron. Na plackach układamy wędzoną rybę, dajemy kleks kwaśnej śmietany i gotowe.
Zupa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz
Składniki
- 6 młodych cukinii
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1½ l - bulionu jarzynowego
- 3 ząbki - czosnku
- bryndza podhalańska
- mięta
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
- Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
- W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
- Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę - tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.
Zobacz również: Herbata z płatków róży. Działa jak zastrzyk energetyzujący
Tagliatelle z cukinii - przepis Ewy Wachowicz
Z cukinii można bardzo prosto zrobić sos do makaronu, ale da się też “odwrócić role" i przygotować z niej swojego rodzaju makaron. W jaki sposób?
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka peperoncino,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól, pieprz
Dodatkowo do podania:
- oliwa
- parmezan
- listki bazylii
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
- Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
- Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.