Smak wakacji u babci czy koszmar z przedszkola? Typowo letni obiad w kilka minut

Zimna zupa to danie, które niektórzy z nas wspominają z rozrzewnieniem jako smak wakacji u babci, a inni jako koszmar z przedszkola. Dla jednych i drugich mamy prawdziwą gratkę - przepis na zupę owocową, która zachwyci sceptycznych, a spragnionych powrotu do dzieciństwa przeniesie do babcinego domku na wsi.

Zupa owocowa
Zupa owocowa 123RF/PICSEL

Zupa owocowa najlepiej smakuje w sezonie, czyli w czasie, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców prosto z drzewa czy krzaka. Teraz możemy postawić na wiśnie i maliny.

Jest też znakomitym rozwiązaniem na gorące dni i odmianą dla znudzonych już chłodnikami warzywnymi. Chłodnik owocowy z jogurtem i serkiem mascarpone albo z kefirem jest sycący i orzeźwiający.

Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Jeśli potrzebujecie więcej zupy, po prostu zwiększcie proporcje.

Przepis na zupę owocową - składniki

  • pół kilograma malin/wiśni/innych owoców,
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżeczkę cukru waniliowego.

Zupa owocowa - jak przygotować?

Przygotowanie jest bardzo proste.

  1. Owoce miksujemy z jogurtem, serkiem, miodem i cukrem. Chłodnik będzie miał piękny kolor. 
  2. Odstawiamy go do schłodzenia. 
  3. Zimny chłodnik serwujemy w miseczkach, udekorowany świeżą miętą i całymi owocami malin.
„Ewa gotuje”: SemifreddoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas