Smak wakacji u babci czy koszmar z przedszkola? Typowo letni obiad w kilka minut
Zimna zupa to danie, które niektórzy z nas wspominają z rozrzewnieniem jako smak wakacji u babci, a inni jako koszmar z przedszkola. Dla jednych i drugich mamy prawdziwą gratkę - przepis na zupę owocową, która zachwyci sceptycznych, a spragnionych powrotu do dzieciństwa przeniesie do babcinego domku na wsi.
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
Zupa owocowa najlepiej smakuje w sezonie, czyli w czasie, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców prosto z drzewa czy krzaka. Teraz możemy postawić na wiśnie i maliny.
Jest też znakomitym rozwiązaniem na gorące dni i odmianą dla znudzonych już chłodnikami warzywnymi. Chłodnik owocowy z jogurtem i serkiem mascarpone albo z kefirem jest sycący i orzeźwiający.
Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Jeśli potrzebujecie więcej zupy, po prostu zwiększcie proporcje.
Przepis na zupę owocową - składniki
- pół kilograma malin/wiśni/innych owoców,
- 4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 25 dag serka mascarpone,
- 3 łyżki miodu,
- łyżeczkę cukru waniliowego.
Zupa owocowa - jak przygotować?
Przygotowanie jest bardzo proste.
- Owoce miksujemy z jogurtem, serkiem, miodem i cukrem. Chłodnik będzie miał piękny kolor.
- Odstawiamy go do schłodzenia.
- Zimny chłodnik serwujemy w miseczkach, udekorowany świeżą miętą i całymi owocami malin.
Zobacz też: Przepis na zupę z cukinii od Ewy Wachowicz