Trzy mniej znane składniki dobre dla kości i stawów
Bez złamań, bólu i kłopotów z chodzeniem.

Witamina C
Pomaga wytwarzać kolagen, białko, które jest głównym budulcem tkanki łącznej - m.in. ścięgien, chrząstki stawowej i kości. Witamina C ma też właściwości przeciwzapalne. Jest nietrwała, bo wrażliwa m.in. na działanie tlenu, promieni UV, wysokich temperatur, za to odporna na zamrażanie. Lepiej jednak jeść jak najmniej przetworzone dania, a owoce całe, a nie rozdrobnione. Potrzeba jej ok. 75 mg dziennie. Dobre źródła: czarne porzeczki, natka, papryka, brukselka, kiwi, cytrusy.

Magnez
Odgrywa kluczową rolę w przekształcaniu witaminy D w jej aktywną formę, która wspiera wchłanianie wapnia. Dzięki nim kości są gęstsze, a więc mocniejsze. Osoby po 30. roku życia potrzebują 320 mg magnezu dziennie (kawosze i nerwusy aż 500 mg). Lepiej przyswajamy magnez razem z białkiem zwierzęcym (mięso) oraz laktozą (mleko). Dobre źródła: kasza gryczana i jaglana, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, migdały, orzechy, pestki dyni.

Witamina K
Aktywuje osteokalcynę, czyli białko odpowiedzialne za tworzenie kości. Osteokalcyna wiąże się z minerałami i pomaga zapobiegać utracie wapnia. Potrzebujemy 55 µg witaminy K dziennie, ale w żywności jest jej mało, warto rozważyć suplementowanie. Różne formy witaminy K zawierają: wątróbka, jaja, mięso, produkty fermentowane jak twaróg i kiszona kapusta. Formę K2 produkują bakterie jelita cienkiego.