Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniakimateriały prasowe

Ziemniak doskonale sprawdzi się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Szukasz inspiracji? Odkryj warzywny symbol Polski na nowo!

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

Sposób przygotowania

Ziemniaki dobrze umyj i natnij. W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku. Następnie ułóż je na blaszce, skrop oliwą, posyp posiekanym, świeżym rozmarynem i dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40-50 minut (w zależności od wielkości warzywa). Pod koniec pieczenia na ziemniaki zetrzyj kozi ser i poczekaj, aż lekko zmięknie.

Ziemniaki z warzywami
Ziemniaki z warzywamimateriały prasowe

Pieczone ziemniaki z warzywami

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj na półtwardo w mundurkach. Następnie wystudź je i pokrój w grubsze plastry. Kiełbasę pokrój na talarki, a resztę warzyw w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez chwilę cebulę. Dodaj kiełbasę i ziemniaki. Po chwili smażenia dodaj resztę warzyw. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość smaż, aż warzywa staną się miękkie.

Zapiekanka
Zapiekankamateriały prasowe

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do ostygnięcia. Kiełbasę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie oliwy. Pokrojoną w piórka cebulę dodaj do podsmażonej kiełbasy. Dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Całość smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podmaż jeszcze przez chwilę. Następnie w rondelku roztop masło. Dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj aż stworzy się zasmażka. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas podgrzewając.

Beszamel dopraw solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Następnie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polej sosem beszamelowym, a na koniec posyp startym serem. Czynność powtórz do momentu wykorzystania produktów. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas