Reklama

Reklama

Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

Ziemniak doskonale sprawdzi się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Szukasz inspiracji? Odkryj warzywny symbol Polski na nowo! 

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki

  • Boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Ziemniaki
  • Czosnek
  • Kozi ser w kawałku
  • Oliwa
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

Ziemniaki dobrze umyj i natnij. W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku. Następnie ułóż je na blaszce, skrop oliwą, posyp posiekanym, świeżym rozmarynem i dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40-50 minut (w zależności od wielkości warzywa). Pod koniec pieczenia na ziemniaki zetrzyj kozi ser i poczekaj, aż lekko zmięknie.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje