Reklama

Reklama

Trzy pomysły na tartę

Z kremem czekoladowym, ze śliwkami i z wiśniami.

Tarta czekoladowa

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietany
  • cukier puder
  • wiórki czekoladowe, truskawki i plasterki banana do dekoracji
  • tłuszcz do formy, mąka do podsypywania
 Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać jajko i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Formę do tarty (22 cm) natłuścić, a ciasto rozwałkować do średnicy 26 cm. Ciastem wyłożyć formę, docisnąć, wyrównać przy brzegach. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suszony groch (ma on dociskać ciasto, aby nie rosło). Piec w 200 st. Przez 15 minut. Zdjąć groszek i piec dalsze 10-15 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło. Czekoladę posiekać, śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Oprószyć cukrem pudrem i dekorować owocami i wiórkami owocowymi.

Reklama

 

Tarta śliwkowo-migdałowa


 

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 225 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 22 śliwki
  • 44 migdały bez skórki
  • 150 konfitury morelowej
  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do formy
Przygotowanie:

Masło pokroić na kawałki. Mąkę, 25 g migdałów, cynamon, masło, cukier, szczyptę soli i jajko wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto rozwałkować tak, aby miało 30 cm średnicy. Formę do tarty (ok. 26 cm) natłuścić., wyłożyć ciastem, docisnąć, wyrównać na  brzegach, nakłuć kilkakrotnie widelcem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Śliwki poprzekrawać, wypestkować. Ciasto posypać mielonymi migdałami, układać połówki śliwek, a na nich całe migdały. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15 - 20 minut na dolnej grzałce. Konfiturę morelową podgrzać. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą i wstawić na kolejne 30 minut przy tej samej temperaturze (dolna grzałka). Można podawać z bitą śmietaną.

 

 

 

Tarta Amarena

Składniki:

  • 700 g wiśni
  • pół laski wanilii
  • 5 łyżek+75 g cukru
  • 6-7 łyżek soku z wiśni
  • 3-4 łyżki likieru migdałowego
  • 100 g masła
  • 225 g mąki
  • 5 jajek
  • 75 g cukru pudru
  •  400 g kremowego twarożku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
 Przygotowanie:

Wiśnie wydrylować. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wybrać miąższ. 5 łyżek cukru skarmelizować na patelni. Dodać wiśnie, wanilię (laskę i miąższ), krótko karmelizować, wlać sok z wiśni i mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać likier. Wiśnie odcedzić, a płyn zachować.

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajko i cukier puder i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą  i wstawić na pół godziny do lodówki. Twarożek, 4 jajka, sok z cytryny, 75 g cukru i cukier waniliowy dobrze wymieszać.

 Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 28 cm i umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie (24 cm), docisnąć, wyrównać brzegi. Posypać bułką tartą. Ok 2/3 wiśni ułożyć na cieście. Nałożyć masę serową. Piec w 200 st. przez 30-35 minut. Pozostałe wiśnie umieścić z powrotem w sosie wiśniowym i podawać do tarty.


 


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje