Z kremem czekoladowym, ze śliwkami i z wiśniami.
Składniki:
- 175 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 300 g śmietany
- cukier puder
- wiórki czekoladowe, truskawki i plasterki banana do dekoracji
- tłuszcz do formy, mąka do podsypywania
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać jajko i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Formę do tarty (22 cm) natłuścić, a ciasto rozwałkować do średnicy 26 cm. Ciastem wyłożyć formę, docisnąć, wyrównać przy brzegach. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suszony groch (ma on dociskać ciasto, aby nie rosło). Piec w 200 st. Przez 15 minut. Zdjąć groszek i piec dalsze 10-15 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło. Czekoladę posiekać, śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Oprószyć cukrem pudrem i dekorować owocami i wiórkami owocowymi.