Trzy przepisy na jajka faszerowane. W święta zrobią furorę

Natalia Jabłońska

Oprac.: Natalia Jabłońska

Jajka faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań wielkanocnych
Jajka faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań wielkanocnych OkiDokiBot AI Art Generator123RF/PICSEL

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 5-6 jajek,
  • 100 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 mała cebula,
  • majonez,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • zielenina do dekoracji lub kiełki.
  1. Umyj jajka i ugotuj je na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  2. Umyj pieczarki, oczyść je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z pieczarkami. Całość wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
  3. Posiekaj szczypiorek i połącz w misce z pieczarkami i cebulą. Dodaj żółtka, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość aż powstanie masa.
  4. Przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, udekoruj je majonezem i ulubioną zieleniną lub kiełkami.

Jajka faszerowane szynką i jogurtem

  • 5-6 jajek,
  • 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy,
  • 5 plasterków świeżego ogórka,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka majonezu,
  • 2 łyżeczki koperku.
  1. Umyj jajka, ugotuj je i obierz. Przekrój je na pół i wyjmij żółtka.
  2. Rozetrzyj żółtka z jogurtem naturalnym i majonezem, a wędlinę, ogórek i połowę koperku drobno posiekaj. Dodaj do masy z żółtek i dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałym farszem wypełniaj białka jajek. Posiekaj pozostałą część koperku i posyp nim jajka.
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane123RF/PICSEL

Jajka faszerowane pomidorami

  • 5-6 jajek,
  • 3 łyżeczki tuńczyka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 4 liście sałaty,
  • cytryna,
  • koperek.
  1. Umyj jajka, ugotuj je i obierz. Przekrój je na pół i wyjmij żółtka.
  2. Żółtka połącz z rybą, jogurtem, majonezem, łyżką przecieru pomidorowego i 1 łyżeczką szczypiorku. Możesz teraz dodać kilka kropel soku z cytryny.
  3. Wypełnij białka jajek masą i ozdób koperkiem.
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press