Trzy przepisy na jajka faszerowane. W święta zrobią furorę
Jajka faszerowane to jedno z najprostszych, a mimo to najpopularniejszych dań wielkanocnych. Pokochają je zarówno mięsożercy jak i wegetarianie - jajka z powodzeniem faszerować możemy bowiem zarówno szynką jak i warzywami czy zielonymi pastami. Oto trzy proste przepisy, które warto przetestować w Wielkanoc.

Spis treści:
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 5-6 jajek,
- 100 g pieczarek,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 mała cebula,
- majonez,
- olej,
- sól i pieprz,
- zielenina do dekoracji lub kiełki.
Przygotowanie:
- Umyj jajka i ugotuj je na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem.
- Umyj pieczarki, oczyść je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z pieczarkami. Całość wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
- Posiekaj szczypiorek i połącz w misce z pieczarkami i cebulą. Dodaj żółtka, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość aż powstanie masa.
- Przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, udekoruj je majonezem i ulubioną zieleniną lub kiełkami.
Jajka faszerowane szynką i jogurtem
Składniki:
- 5-6 jajek,
- 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy,
- 5 plasterków świeżego ogórka,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżeczka majonezu,
- 2 łyżeczki koperku.
Przygotowanie:
- Umyj jajka, ugotuj je i obierz. Przekrój je na pół i wyjmij żółtka.
- Rozetrzyj żółtka z jogurtem naturalnym i majonezem, a wędlinę, ogórek i połowę koperku drobno posiekaj. Dodaj do masy z żółtek i dokładnie wymieszaj.
- Powstałym farszem wypełniaj białka jajek. Posiekaj pozostałą część koperku i posyp nim jajka.

Jajka faszerowane pomidorami
Składniki:
- 5-6 jajek,
- 3 łyżeczki tuńczyka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypiorek,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 4 liście sałaty,
- cytryna,
- koperek.
Przygotowanie:
- Umyj jajka, ugotuj je i obierz. Przekrój je na pół i wyjmij żółtka.
- Żółtka połącz z rybą, jogurtem, majonezem, łyżką przecieru pomidorowego i 1 łyżeczką szczypiorku. Możesz teraz dodać kilka kropel soku z cytryny.
- Wypełnij białka jajek masą i ozdób koperkiem.
Smacznego!