Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy
Rok szkolny już za chwilę, a wraz z nim powracają tematy śniadaniowe. Ostatnie badania pokazują, że na śniadanie Polacy najchętniej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), a 35% sięga po parówki . Przygotowaliśmy dla Was trzy smakowite kanapkowe propozycje, które sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole i pracy.

Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki
Składniki
- kilka kromek żytniego chleba tostowego
- kilka liści sałaty lollo lub masłowej
- opakowanie szynki drobiowej np. ZM Pekpol w plastrach (50 g)
- pomidor
- ogórek
- kilka plastrów sera żółtego
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygootwania
Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami
Składniki
- kilka kromek chleba razowego
- opakowanie salami np. mix ZM Pekpol w plastrach (150 g)
- kilka plastrów żółtego sera
- sałata masłowa
- pomidor
- pieprz i sól do smaku
- czerwone pesto
Sposób przygotowania
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Kanapeczki w stylu finger food
Składniki
- 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej np. ZM Pekpol
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 ząbek czosnku
- ulubione dodatki do kanapek
- oliwki
- rukola
- marynowana papryka peperoni
- jajko
- papryka
- pomidory
- ser
- bazylia
- szynka kurpiowskie specjały
- sałata
Sposób przygotowania
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.