Trzy przepisy na skuteczne koktajle na przeziębienie i grypę

Aktualizacja

W okresie jesienno-zimowym nietrudno o przeziębienie czy grypę. Zwykle wspomagamy się wtedy różnymi preparatami z apteki, które mają nas szybko postawić na nogi. Warto jednak pomyśleć o zdrowszej alternatywie w postaci pysznych i pożywnych koktajli. Są one pełne witamin i składników odżywczych, dzięki którym wzmocnimy organizm i szybciej uporamy się z infekcją. Poniżej przedstawiamy trzy najlepsze koktajle na przeziębienie i grypę.

Koktajle wzmocnią organizm podczas infekcji
Koktajle wzmocnią organizm podczas infekcji123RF/PICSEL

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków to samo zdrowie
Koktajl z buraków to samo zdrowie123RF/PICSEL

Podczas przeziębienia i grypy warto sięgnąć po koktajl z buraków. To warzywa bogate w bitaminę, czyli silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie i oczyszcza organizm z toksyn. Buraki, w połączeniu z owocami i warzywami zawierającymi duże ilości witaminy C, będą działały niczym naturalny antybiotyk. Do blendera należy wrzucić jednego dużego buraka, jedno zielone jabłko, garść liści szpinaku oraz dwa ogórki. Wszystko miksujemy i gotowe.

Koktajl z dyni piżmowej

Dynia piżmowa działa przeciwzapalnie
Dynia piżmowa działa przeciwzapalnie123RF/PICSEL

Równie skutecznym sposobem na przeziębienie jest koktajl z dyni piżmowej, która zawiera beta-karoten oraz odżywcze kwasy tłuszczowe. Są to substancje o działaniu przeciwzapalnym. Do koktajlu warto dodać imbir o właściwościach rozgrzewających i napotnych oraz kurkumę, która zmniejsza stany zapalne. W blenderze rozdrabniamy jedną średniej wielkości dynię piżmową (obraną i bez pestek), dwie cytryny, kawałek imbiru (ok. 5 cm) oraz łyżeczkę kurkumy.

Koktajl z granatu i cytrusów

Połącz granat z cytrusami
Połącz granat z cytrusami123RF/PICSEL

Cytrusy, czyli m.in. grejpfruty i cytryny, to doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Natomiast daje duży zastrzyk energii organizmowi dzięki zawartej w nim glukozie. Do taki składników warto dodać jarmuż, który działa przeciwzapalnie i zawiera sporo przeciwutleniaczy. W blenderze miksujemy nasiona dużego granatu, dwa grejpfruty, jedną cytrynę i pęczek świeżego jarmużu. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas