Trzy sałatki na jesiennym stole
Jak zaskoczyć gości nie spędzając w kuchni zbyt dużo czasu? Zaserwuj sałatkę. Pyszne i proste rozwiązanie, które dzięki kontrastowym zestawieniom kolorystycznym produktów kusi oczy i zachęca do jedzenia.
Świadomość żywieniowa w społeczeństwie rośnie i coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na smak, ale też walory odżywcze spożywanych posiłków. Chcesz połączyć oba aspekty? Podejmij gości apetyczną sałatką.
Dziś trzy propozycje połączeń smakowych, które możesz modyfikować według własnego pomysłu i tego, co znajdziesz w zakamarkach swojej kuchni. Wymieniaj rodzaje sałat, serów i dodatki owocowe.
Testuj i smakuj - kuchnia to dobre miejsce na ciągle nowe doświadczenia.
Sałatka z makiem
Składniki na cztery porcje:
- 100 gramów roszponki;
- 200 gramów sera typu mozzarella;
- dwa małe jabłka;
- dwie łyżki niebieskiego maku;
- opcjonalnie oliwa lub sok z cytryny.
Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy i rozkładamy cztery porcje bezpośrednio na talerzach, na których będziemy serwować sałatkę. Ser kroimy w półksiężyce, układamy na sałacie i szczodrze obsypujemy makiem. Umyte jabłka kroimy w ćwiartki, a każdą z nich w plastry. Tak przygotowanymi owocami ozdabiamy talerz i sałatka gotowa. Całość możemy skropić sokiem z cytryny, albo oliwą i podawać z bagietką lub świeżymi tostami.
Sałatka z figami
Składniki na cztery porcje:
- połowa dużej sałaty lodowej;
- 200 gramów sera dojrzewającego z mleka koziego;
- 120 gramów komosy ryżowej;
- cztery świeże, dojrzałe, fioletowe figi;
- 30 gramów orzechów włoskich;
- cztery łyżeczki miodu;
- sok z całej cytryny;
- dwie łyżeczki musztardy dijon.
Sposób przygotowania: Komosę gotujemy i odstawiamy, żeby przestygła. Rozdrobnioną sałatę lodową wkładamy do dużej szklanej miski, w której będziemy ją serwować gościom. Ser kroimy w plastry lub kostki. Rozdrabniamy orzechy. Umyte figi kroimy w ósemki. Mieszamy pięć wymienionych składników.
Z kolei miód, musztardę i sok z cytryny łączymy w małym naczyniu i dokładnie mieszamy. Tak powstały deep możemy wlać bezpośrednio do miski z sałatką, albo postawić na stole, by goście sami skropili sobie nałożone na talerze porcje.
Sałatka z winogronami
Składniki na cztery porcje:
- 200 gramów sera halloumi;
- 150 gramów fioletowych winogron;
- 100 gramów rukoli;
- 25 gramów słonecznika;
- 50 gramów zielonych oliwek;
- oliwa.
Sposób przygotowania: Ser halloumi kroimy w centymetrowe plastry i krótko smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Rukolę i winogrona myjemy, słonecznik krótko prażymy. Łączymy wszystkie składniki. Skrapiamy oliwą i serwujemy z ciepłymi grzankami.
Ewa Koza, mamsmak.com