Trzy sałatki na jesiennym stole

Jak zaskoczyć gości nie spędzając w kuchni zbyt dużo czasu? Zaserwuj sałatkę. Pyszne i proste rozwiązanie, które dzięki kontrastowym zestawieniom kolorystycznym produktów kusi oczy i zachęca do jedzenia.

Od twojej inwencji zależy, co znajdzie się na talerzu
Od twojej inwencji zależy, co znajdzie się na talerzu 123RF/PICSEL

Świadomość żywieniowa w społeczeństwie rośnie i coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na smak, ale też walory odżywcze spożywanych posiłków. Chcesz połączyć oba aspekty? Podejmij gości apetyczną sałatką.

Dziś trzy propozycje połączeń smakowych, które możesz modyfikować według własnego pomysłu i tego, co znajdziesz w zakamarkach swojej kuchni. Wymieniaj rodzaje sałat, serów i dodatki owocowe.

Testuj i smakuj - kuchnia to dobre miejsce na ciągle nowe doświadczenia.

Sałatka z makiem

Składniki na cztery porcje:

- 100 gramów roszponki;

- 200 gramów sera typu mozzarella;

- dwa małe jabłka;

- dwie łyżki niebieskiego maku;

- opcjonalnie oliwa lub sok z cytryny.

Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy i rozkładamy cztery porcje bezpośrednio na talerzach, na których będziemy serwować sałatkę. Ser kroimy w półksiężyce, układamy na sałacie i szczodrze obsypujemy makiem. Umyte jabłka kroimy w ćwiartki, a każdą z nich w plastry. Tak przygotowanymi owocami ozdabiamy talerz i sałatka gotowa. Całość możemy skropić sokiem z cytryny, albo oliwą i podawać z bagietką lub świeżymi tostami.

Sałatka z figami

Składniki na cztery porcje:

- połowa dużej sałaty lodowej;

- 200 gramów sera dojrzewającego z mleka koziego;

- 120 gramów komosy ryżowej;

- cztery świeże, dojrzałe, fioletowe figi;

- 30 gramów orzechów włoskich;

- cztery łyżeczki miodu;

- sok z całej cytryny;

- dwie łyżeczki musztardy dijon.

Sposób przygotowania: Komosę gotujemy i odstawiamy, żeby przestygła. Rozdrobnioną sałatę lodową wkładamy do dużej szklanej miski, w której będziemy ją serwować gościom. Ser kroimy w plastry lub kostki. Rozdrabniamy orzechy. Umyte figi kroimy w ósemki. Mieszamy pięć wymienionych składników.

Z kolei miód, musztardę i sok z cytryny łączymy w małym naczyniu i dokładnie mieszamy. Tak powstały deep możemy wlać bezpośrednio do miski z sałatką, albo postawić na stole, by goście sami skropili sobie nałożone na talerze porcje.

Goście uwielbiają pięknie podane sałatki
Goście uwielbiają pięknie podane sałatki 123RF/PICSEL

Sałatka z winogronami

Składniki na cztery porcje:

- 200 gramów sera halloumi;

- 150 gramów fioletowych winogron;

- 100 gramów rukoli;

- 25 gramów słonecznika;

- 50 gramów zielonych oliwek;

- oliwa.

Sposób przygotowania: Ser halloumi kroimy w centymetrowe plastry i krótko smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Rukolę i winogrona myjemy, słonecznik krótko prażymy. Łączymy wszystkie składniki. Skrapiamy oliwą i serwujemy z ciepłymi grzankami.  

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas