Tsoureki - greckie ciasto wielkanocne
W Grecji to ozdobione całymi jajkami ciasto to tradycyjny wielkanocny przysmak.
Składniki:
- 500 ml + 5 łyżek mleka
- 1 kg mąki
- 2 opakowania (po 7 g) suszonych drożdży
- 250 g miękkiego masła
- 2 jajka
- sól
- 150 g cukru
- aromat pomarańczowy
- miąższ z 2 lasek wanilii
- pół łyżeczki mielonego anyżku
- żółtko
- 4 ugotowane na twardo, zafarbowane jajka do dekoracji
- 1 łyżka oleju
- 50 g sezamu
- cukier puder
Przygotowanie:
500 ml mleka podgrzać. Mąkę zmieszać z drożdżami. Dodać letnie mleko, masło, jajka, ¼ łyżeczki soli, cukier, aromat pomarańczowy, miąższ z wanilii i anyżek i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Następnie ręcznie uformować kulę i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić i podzielić na 5 równych części. Uformować ok. 40 cm pasy. Z trzech zapleść warkocz i ułożyć na wyłożonej papierem blasze.
Pośrodku warkocza zrobić wzdłuż wgniecenie, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 5 łyżkami mleka. Dwa pozostałe pasy ciasta skręcić w sznur i ułożyć we wgnieceniu. Ugotowane na twardo zafarbowane i posmarowane olejem jajka wcisnąć w równych odstępach w ciasto. Jeszcze raz posmarować żółtkiem z mlekiem, posypać sezamem. Piec w 175 stopniach ok. 50 minut. Posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania 80 minut
Jedna porcja zawiera 1130 kJ/270 kcal