Tuńczyk z mozzarellą jako pyszna przekąska

Tuńczyk ma w sobie wiele wartości odżywczych, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Dlatego chętnie wybierają go osoby dbające o linię. W połączeniu z dodatkami stanowi świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia.

Dobrymi energetykami są ryby, np. tuńczyk
Dobrymi energetykami są ryby, np. tuńczyk123RF/PICSEL

Składniki

  • mała puszka tuńczyka w oliwie
  • kulka sera mozzarella
  • 1 kurze jajko
  • 20 g pomidorów koktajlowych
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz.

Jajko ugotować na twardo, po wystudzeniu ubrać i drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oliwy i wyłoży do miseczki, wymieszać z jajkiem.

Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na tuńczyku.

Udekorować pomidorami pociętymi w paseczki. Przyprawić do smaku tymiankiem i przyprawami.

Pastę można jeść samą lub ułożyć ją na pieczywie.