Turecka potrawka z kaszy i smakowitych warzyw. Bulgur pilavi – pomysł na obiad w 15 minut

Jak przyrządzić kaszę bulgur w turecki sposób?
Jak przyrządzić kaszę bulgur w turecki sposób?123RF/PICSEL

Turecki przysmak z kaszą bulgur

Zobacz również:

    Składniki na bulgur pilavi

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bulguru pilavi?
    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bulguru pilavi?123RF/PICSEL
    • 1 szklanka kaszy bulgur
    • 2 szklanki zimnej wody
    • 1 duża cebula
    • ½ czerwonej papryki
    • ½ białej papryki
    • 3 duże pomidory
    • 2-3 łyżki oliwy
    • ½ łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku

    Bulgur pilavi - jak przygotować?

    1. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Umytą i osuszoną paprykę również tniemy w niewielkie kawałki.
    2. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i porządnie rozgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy do zrumienienia.
    3. W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Podduszone do miękkości pomidory wraz z pozostałym składnikami zalewamy dwiema zimnymi szklankami wody. Doprowadzamy do zagotowania.
    5. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy podaną w przepisie porcję kaszy bulgur, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy do momentu, w którym kasza całkowicie wchłonie płyn
    6. Ostatni etap polega na ściągnięciu garnka z palnika, przykryciu go pokrywką i odstawieniu na 15-20 minut. Po tym czasie bulgur pilavi jest gotowy do serwowania.
    7. Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Bulgur z warzywamiPolsatPolsat