Twaróg z ziaren słonecznika

Słonecznik namoczony i dobrze zmielony jest lepiej przyswajalny, niż jedzone na sucho nasiona. Co ciekawe, możesz z nich zrobić wegański twaróg, który szybko podbije serca domowników.

Twaróg z ziaren słonecznika
Twaróg z ziaren słonecznikamateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Ziarna słonecznika mocz w wodzie przez minimum 12 godzin. Dokładnie wypłucz i blenduj z pozostałymi składnikami tak długo, aż masa będzie puszysta i w miarę możliwości gładka. Dodaj tylko tyle wody, by można było dokładnie zblendować nasiona. 

Duże sitko wyłóż dwuwarstwową gazą, wylej masę twarogową i odciśnij wodę.

Zwiąż ciasno gazę, dociśnij twarożek talerzykiem i ciężkim przedmiotem, na przykład dzbanem z wodą. Zostaw na mniej więcej 12 godzin.

Twarożek przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":

Okładka książki "Misa mocy"
Okładka książki "Misa mocy"materiały prasowe

***

#POMAGAMINTERIA

Emaus to wspólnota ludzi doświadczonych przez los. Niektórzy byli bezrobotni, inni stracili domy. Założyli wspólnotę, by razem pracować na godne życie. W czasach pandemii mają z tym jednak problemy. Pomóż im zarobić na swoje utrzymanie.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas