Twarożek z rzodkiewką

Przepis na pyszne śniadanie

Twarożek z rzodkiewką
Twarożek z rzodkiewką123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag białego sera
  • śmietana
  • mleko lub jogurt (do rozrobienia sera)
  • pęczek rzodkiewek
  • kiełki (także np. rzodkiewki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Biały ser rozgnieć widelcem, dodając według uznania śmietanę, jogurt lub mleko w takiej ilości, by powstał miękki twarożek.

2. Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki, dodaj do twarożku. Dołóż do niego również opłukane i osączone kiełki rzodkiewki. Wymieszaj.

3. Twarożek możesz doprawić do smaku szczyptą soli, najlepiej morskiej, oraz pieprzem. Nałóż do przygotowanych naczyń i podawaj, np. z grahamkami lub z chrupkim pieczywem.

4. Śniadaniowy twarożek możesz wzbogacić innymi dodatkami, takimi jak wyłuskane pestki dyni lub słonecznika.

Smacznym i „chrupiącym” dodatkiem do twarożku może być też zielony ogórek.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas