Twarożek z rzodkiewką
Przepis na pyszne śniadanie
Składniki:
- 30 dag białego sera
- śmietana
- mleko lub jogurt (do rozrobienia sera)
- pęczek rzodkiewek
- kiełki (także np. rzodkiewki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Biały ser rozgnieć widelcem, dodając według uznania śmietanę, jogurt lub mleko w takiej ilości, by powstał miękki twarożek.
2. Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki, dodaj do twarożku. Dołóż do niego również opłukane i osączone kiełki rzodkiewki. Wymieszaj.
3. Twarożek możesz doprawić do smaku szczyptą soli, najlepiej morskiej, oraz pieprzem. Nałóż do przygotowanych naczyń i podawaj, np. z grahamkami lub z chrupkim pieczywem.
4. Śniadaniowy twarożek możesz wzbogacić innymi dodatkami, takimi jak wyłuskane pestki dyni lub słonecznika.
Smacznym i „chrupiącym” dodatkiem do twarożku może być też zielony ogórek.