Twój zakwas z buraków pokrywa się pleśnią? Zapamiętaj dwie ważne zasady, a pozbędziesz się problemu

Zastosuj się do prostych zasad, by uniknąć powstawania pleśni w zakwasie z buraków
Zastosuj się do prostych zasad, by uniknąć powstawania pleśni w zakwasie z buraków123RF/PICSEL

Odżywczy zakwas z buraków

Zobacz również:

    Przepis na domowy zakwas z buraków

    • 500 g buraków ćwikłowych (ok. 3 małe),
    • 4 duże ząbki czosnku,
    • 350 ml letniej wody,
    • przyprawy - 1 duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka soli
    1. Zacznij od dokładnego wyparzenia wrzątkiem słoika o pojemności minimum 700 ml. Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój na plasterki i podziel na cztery części. Pierwszą porcję buraków umieść na dnie słoika i dodaj trochę przypraw oraz czosnku. Powtarzaj aż do momentu, w którym skończą się pokrojone buraki. Na samej górze umieść liść laurowy.
    2. Dokładnie dociśnij buraki z przyprawami, a następnie zalej przegotowaną i ostudzoną wodą z łyżeczką soli. Patyczkiem do szaszłyków pozbądź się bąbelków powietrza. Słoik zamknij szczelnie, odłóż do chłodnego, ciemnego i dość suchego pomieszczenia na 7 do 10 dni.
    3. Postaraj się codziennie zaglądać do słoika. Jeśli zauważysz, że na powierzchni tworzy się piana, zbierz ją czystą łyżeczką, a całość przemieszaj.
    4. Gdy zakwas przybierze ciemną barwę - oznacza to, że jest gotowy. Zawartość słoika przelej przez sitko wypełnione gazą, a następnie wlej do czystego słoika. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce nawet przez kilka tygodni.

    Zakwas z buraków - skuteczne sposoby na pozbycie się pleśni

    Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni w zakwasie, warto dokładnie wyparzyć słoik
    Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni w zakwasie, warto dokładnie wyparzyć słoik 123RF/PICSEL

    Cenne właściwości zakwasu z buraków

    • poprawę parametrów krwi - zawiera łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy z gruby B, które stymulują procesy produkcyjne czerwonych krwinek;
    • obniżenie ciśnienia tętniczego - betaina wyrównuje ciśnienie krwi oraz poszerza światło żył i tętnic. Picie zakwasu minimalizuje ryzyko powstawania przewlekłych dysfunkcji układu sercowego oraz zmniejsza szanse doznania udaru mózgu i zawału serca;
    • pozytywny wpływ na jelita - bakterie kwasu mlekowego uzupełniają mikroflorę jelit, a ich prawidłowe funkcjonowanie poprawia kondycję i wydolność organizmu;
    • wspomaganie pracy mózgu i układu nerwowego - azotany wpływają na zwiększenie mikrokrążenia oraz przepływu krwi w płatach czołowych mózgu. To z kolei poprawia jego funkcjonowanie i hamuje rozwój demencji starczej.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?