Twój zakwas z buraków pokrywa się pleśnią? Zapamiętaj dwie ważne zasady, a pozbędziesz się problemu

Sezon jesienny na dobre zagościł w polskich domach. Październik to dobry moment na przygotowanie niezwykle smacznego i zdrowego zakwasu z buraków. Sama czynność jest wyjątkowo prosta i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Sprawdź, co warto zrobić, by uchronić napój przed ryzykiem spleśnienia. Wystarczy, że wykorzystasz proste sposoby.

Zastosuj się do prostych zasad, by uniknąć powstawania pleśni w zakwasie z buraków
Zastosuj się do prostych zasad, by uniknąć powstawania pleśni w zakwasie z buraków123RF/PICSEL

Odżywczy zakwas z buraków

Zakwas buraczany powstaje z buraka ćwikłowego. To właśnie w korzeniu tego warzywa skumulowane są najważniejsze i najcenniejsze witaminy, minerały oraz związki roślinne. Bulwa buraka obfituje w pełnowartościowe białko oraz składniki chroniące warzywo przed pasożytami, które są równie ważne dla organizmu człowieka.

Sok z kiszonych buraków to niskokaloryczny produkt, którego spożywanie nie podnosi kaloryczności codziennej diety. Chroni przed przybraniem zbędnych kilogramów i wzrostem masy ciała. Jedna szklanka zakwasu to ok. 100 kcal, 14 g węglowodanów, 3 g białka oraz 4 g błonnika. Betaina to substancja odpowiedzialna za intensywny kolor napoju jest pochodną glicyny, którą stosuje się w leczeniu chorób serca. Jako silny antyoksydant, usuwa wolne rodniki z organizmu, tym samym zapobiega procesom starzenia oraz niweluje ryzyko nowotworów.

Przepis na domowy zakwas z buraków

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych (ok. 3 małe),
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 350 ml letniej wody,
  • przyprawy - 1 duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od dokładnego wyparzenia wrzątkiem słoika o pojemności minimum 700 ml. Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój na plasterki i podziel na cztery części. Pierwszą porcję buraków umieść na dnie słoika i dodaj trochę przypraw oraz czosnku. Powtarzaj aż do momentu, w którym skończą się pokrojone buraki. Na samej górze umieść liść laurowy.
  2. Dokładnie dociśnij buraki z przyprawami, a następnie zalej przegotowaną i ostudzoną wodą z łyżeczką soli. Patyczkiem do szaszłyków pozbądź się bąbelków powietrza. Słoik zamknij szczelnie, odłóż do chłodnego, ciemnego i dość suchego pomieszczenia na 7 do 10 dni.
  3. Postaraj się codziennie zaglądać do słoika. Jeśli zauważysz, że na powierzchni tworzy się piana, zbierz ją czystą łyżeczką, a całość przemieszaj.
  4. Gdy zakwas przybierze ciemną barwę - oznacza to, że jest gotowy. Zawartość słoika przelej przez sitko wypełnione gazą, a następnie wlej do czystego słoika. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Zakwas z buraków - skuteczne sposoby na pozbycie się pleśni

Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni w zakwasie, warto dokładnie wyparzyć słoik
Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni w zakwasie, warto dokładnie wyparzyć słoik 123RF/PICSEL

Choć samo przygotowanie zakwasu z buraków nie jest czasochłonne, często wiąże się z problemem występowania pleśni. Zazwyczaj nalot oraz pleśń pojawiają się jeszcze zanim zakwas jest gotowy do spożycia. Napój z buraków jest szczególnie wrażliwym produktem, ale istnieje kilka prostych patentów, które zapobiegną powstawaniu pleśni.

Przede wszystkim sam proces przygotowania do robienia zakwasu należy zacząć od wyboru najlepszych buraków. Warto wybrać buraki ze sprawdzonych źródeł lub ekologicznych upraw. Jeśli mamy dostęp jedynie do sklepowych warzyw, sięgnijmy po zdrowo wyglądające i świeże buraki.

Czyste powinny być nie tylko buraki, ale także całe otoczenie, w którym będziemy przygotowywali zakwas. Najlepiej dokładnie wysprzątać kuchnię oraz używać rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Garnek do zakwasu dokładnie umyjmy i wyparzmy. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko wystąpienia pleśni.

Zalewając składniki zakwasu, upewnijmy się, że są dokładnie pokryte wodą. Istotne jest także solidne zakręcenie słoika z zakwasem. Jeśli zrobimy to mocno i dokładnie, będziemy mieli pewność, że zakrętka nie przepuści powietrza, a tym samym w środku nie zacznie powstawać pleśń.

Cenne właściwości zakwasu z buraków

Poddanie soku z buraków procesowi kiszenia pozwala zachować jego cenne właściwości na dłużej. Wzbogaca go także w bakterie mlekowe, niezwykle cenne dla właściwego funkcjonowania układu trawiennego i działające jak naturalne probiotyki. Warto pić zakwas z buraków ze względu na:

  • poprawę parametrów krwi - zawiera łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy z gruby B, które stymulują procesy produkcyjne czerwonych krwinek;
  • obniżenie ciśnienia tętniczego - betaina wyrównuje ciśnienie krwi oraz poszerza światło żył i tętnic. Picie zakwasu minimalizuje ryzyko powstawania przewlekłych dysfunkcji układu sercowego oraz zmniejsza szanse doznania udaru mózgu i zawału serca;
  • pozytywny wpływ na jelita - bakterie kwasu mlekowego uzupełniają mikroflorę jelit, a ich prawidłowe funkcjonowanie poprawia kondycję i wydolność organizmu;
  • wspomaganie pracy mózgu i układu nerwowego - azotany wpływają na zwiększenie mikrokrążenia oraz przepływu krwi w płatach czołowych mózgu. To z kolei poprawia jego funkcjonowanie i hamuje rozwój demencji starczej.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas