Tybetański przepis na herbatę, która przedłuża życie

Terapie wywodzące się z medycyny tybetańskiej - która rozwinęła jedne z najbardziej skutecznych, a przy tym pozbawionych efektów ubocznych, sposobów na naturalne leczenie - od dawna stosowane są na całym świecie. Co więcej, w tradycyjnych tybetańskich przepisach i zwyczajach wiele osób poszukuje i - co ciekawe doszukuje się - metod na przedłużenie życia. Najpopularniejszą z nich jest specjalnie przyrządzana herbata, która zawiera naturalne zioła, między innymi imbir.

article cover
©123RF/PICSEL

Siła herbaty tkwi w imbirze

©123RF/PICSEL

Imbir jest znany przede wszystkim z tego, że posiada wiele właściwości wpływających bardzo korzystnie na zdrowia człowieka. Ceniony jest zwłaszcza za dobroczynne oddziaływanie na układ odpornościowy. To jeden z głównych powodów, dla którego ludzie dodają go do potraw i napojów, szczególnie w okresie zimowym, co zapewnia im ochronę przed przeziębieniem.

Korzyści, jakie możemy uzyskać ze spożywania imbiru, są niezliczone. Do tych udokumentowanych należą:

• Skuteczne zwalczanie przewlekłego zmęczenia i wyczerpania

• Zmniejszanie stanu zapalnego i obrzęków

• Łagodzenie bólu

• Działanie przeciwgorączkowe

Gingerole, substancje aktywne znajdujące się w imbirze, oprócz łagodzenia stanów zapalnych, wspomagają nasz organizm w naprawie uszkodzeń spowodowanych działaniem oksydacyjnym (utleniającym).

Jak przyrządzić herbatę tybetańską?

©123RF/PICSEL

Nawet jeśli nie słyszałaś wcześniej o herbacie tybetańskiej, warto ją wypróbować. Pamiętaj, że bardzo ważne jest odpowiednie jej przyrządzenie. W przeciwnym wypadku jej działanie może nie być tak silne, jak byśmy tego chcieli.

Poniżej znajduje się lista składników, które będą ci potrzebne do jej przygotowania.

• Dwie łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

• Szczypta anyżu,

• Dwa litry wody

• Łyżeczka organicznego miodu,

• Zmielona ostra papryka,

• Pięć gramów startego korzenia imbiru.

Sposób przyrządzania herbaty

©123RF/PICSEL

Aby przyrządzić herbatę tybetańską, postępujemy zgodnie z poniższymi wskazówkami.

• Gotujemy dwa litry wody co najmniej przez 5 minut.

• Po zagotowaniu lekko ją przestudzamy.

• Dodajemy wszystkie składniki do wody, jeden po drugim.

• Przykrywamy miksturę na około 10 minut lub do całkowitego wystudzenia.

• Herbata tybetańska jest gotowa do wypicia.

Cenne wskazówki

art
©123RF/PICSEL

• Nie należy dodawać wymienionych powyżej składników do wrzącej wody; powinna być nieco wystudzona. Dzięki temu ich właściwości odżywcze zostaną zachowane.

• Herbatę tybetańską popija się małymi łykami przez cały dzień.

• Jeśli chcemy wypić herbatę od razu, należy to zrobić co najmniej 30 minut przed posiłkiem.

• Z ilości podanych w przepisie składników można przyrządzić herbatę dla trzech osób.

Dlaczego warto pić herbatę tybetańską?

Istnieje wiele powodów, by codziennie pić herbatę tybetańską. Wszystkie poszczególne składniki mają swoje właściwości prozdrowotne, choć imbir ma ich najwięcej. Picie herbaty tybetańskiej zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i poważne infekcje, dlatego można powiedzieć, że przedłuża nam życie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas