Tych produktów nie odgrzewaj! Stają się toksyczne
Nie od dziś wiadomo, że najzdrowszy i najbardziej wartościowy odżywczo jest świeżo przygotowany posiłek, a nie odgrzewany. Tę mądrość ludową pielęgnowały nasze babki i prababki. Później potwierdziły to liczne obserwacje naukowe. Są jednak produkty, które po odgrzaniu nie tylko tracą więcej wartości odżywczych, ale stają się toksyczne dla zdrowia. O których mowa?
Nie odgrzewaj mięsa
Mięso powinno być spożywane bezpośrednio po obróbce termicznej. Jeśli przeszacowaliśmy możliwości domowników i zostało nam mięso z obiadu - zjedzmy je, ale już na zimno.
Odgrzewane mięso jest częstą przyczyną zaburzeń i dyskomfortu trawiennego, gdyż w procesie podgrzewania zaburzona zostaje struktura obecnych w nim białek. Odgrzewane mięso obciąża też nerki.
Optymalnym rozwiązaniem jest, jak zawsze, gotowanie małych porcji i zjadanie produktów na bieżąco. Zimne mięso można wykorzystać do kanapek lub jako składnik sałatek, ale absolutnie nie odsmażać i nie zapiekać go ponownie.
Nie odgrzewaj produktów bogatych w azotany
Szpinak, seler, marchew, buraki - tak jak większość warzyw - zawierają azotan sodu, czyli naturalny i nieszkodliwy dla zdrowia minerał. Kłopot w tym, że w trakcie obróbki termicznej nieszkodliwe azotany mogą zostać przekształcone w azotyny. Te z kolei, pod wpływem niskiego pH w żołądku i działania naturalnej flory bakteryjnej, ulegają przekształceniu w toksyczne dla zdrowia nitrozaminy - związki o właściwościach rakotwórczych.
Nitrozaminy mają destrukcyjny wpływ na wątrobę i jelita. Działają drażniąco na delikatne śluzówki jelit, są przyczyną podrażnień, krwawień i owrzodzeń. Mogą wpłynąć na rozwój nowotworu przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki, stercza, piersi, jajników, a także białaczki.
Większość warzyw doskonale smakuje w wersji surowej, są też wtedy najcenniejsze odżywczo. Lubisz gotowane i zapiekane? Dbaj o to, by przyrządzać je w rozsądnych porcjach i nie podgrzewać. Kardynalnym błędem jest gotowanie na dwa dni i nagminne zjadanie odgrzewanej zupy. Notoryczne podgrzewanie warzywnego wywaru istotnie zwiększa ryzyko choroby nowotworowej, bo drugiego dnia jest w nim pełno azotynów.
Nie podgrzewaj grzybów
Przez lata niesłusznie je lekceważono. Powielano przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a do tego są ciężkostrawne. Dziś nie sposób zgodzić się z pierwszą tezą. Grzyby obfitują w szereg witamin i minerałów. Są skarbnicą potasu, magnezu i fosforu, a także witamin o właściwościach antyutleniających, czyli A, C i E oraz tych z grupy B.
Druga jest prawdziwa. Grzyby są ciężkostrawne, co wynika z ich budulca, czyli chityny. Chityna jest wielocukrem, który w budowie chemicznej jest zbliżony do celulozy, czyli błonnika. Nie rozpuszczą jej kwasy żołądkowe, dlatego grzyby tak długo zalegają w żołądku i nierzadko dają uczucie ociężałości. W przypadku tak wymagających produktów, jakim są grzyby, lepiej ich nie podgrzewać. Te leśne przysmaki konsumujmy od razu po obróbce termicznej i niczego nie chomikujmy na następny dzień.
Zobacz także: